U trendu

Zvaničnici o zabrani referenduma o Danu RS

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da bi nepoštovanje današnje odluke Ustavnog suda BIH o zabrani održavanja referenduma o Danu RS bilo nedvosmisleno kršenje Dejtonskog sporazuma i krivično delo.

Izetbegović je rekao da se nada da će predsednik RS Milorad Dodik sada odustati od referenduma u Republici Srpskoj.

„Nadam se da ce Dodik odustati od referenduma, jer posle odluke Ustavnog suda o uvodjenju privremene mere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, koje može biti sankcionisano Krivičnim zakonom BiH”, preneli su sarajevski mediji izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Krivični zakon BiH precizira krivičnu odgovornost i zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina za zvaničnike i službenike u BiH, njenim entitetima i disktriktu Brčko koji odbiju da izvrše odluke ili spreče izvršavanje odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Doma za ljudska prava.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik već je izjavio da referendum o Danu RS neće bitio odložen zbog doluke Ustavnog suda BiH da zabrani njegovo održavanje, pozvavši gradjane ovog bh. entiteta da 25. septembra izadju na referendum.

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, koji je u petak ocenio da bi se u BiH “moglo svašta desiti” ako Ustavni sud BiH ne uvaži zahteve RS u vezi sa Danom Republike, Izetbegović je kazao da ga “čudi takva reakcija Ivanića, kojom se preti svima onima koji se usudjuju da se suprotstave diskriminaciji”.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović je posle odluke Ustavnog suda izjavio da “ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju”.

“Da li će dan neke opštine, sredine ili entiteta biti ovaj ili onaj, bez ulaska u sadržaj? Mislim da to nije razlog za bilo kakve tenzije, koje se graniče čak s nekim bezbednosnim odnosima i ugrožavaju odnos dva naroda”, rekao je Čović za sarajevske medije.

On smatra da su tenzije oko Dana RS u funkciji predstojećih lokalnih izbora, i da će posle izbora 2. oktobra “ta stranica biti zatvorena i da se tim stvarima političari više neće baviti”.

Čović je upozorio da se Odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati, šta god ko mislio o njima.

“Ko smo mi ili ko sam ja da komentarišemo odluku institucije!? Ako bi se počelo da se to radi na takav način, dobićemo anarhiju, a anarhija nam ne treba“, istakao je on.

Potpredsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić je rekao da se posle odluke Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma o Danu Republike Srpske može očekivati „ogroman otpor” gradjana tog entiteta prema takvoj odluci.

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostao je dosledan svojoj nedoslednosti kada je u pitanju zaštita ustavnosti Bosne i Hercegovine i ponovo je zloubotrebio pravila da donese još jednu političku odluku“, kazao je Tadić.

On je ocenio da će biti velikog otpora u Narodnoj skupštini RS prema odluci Ustavnog suda, kao i medju gradjanima.

„Sada zaista nije realno očekivati da Narodna skupština RS odustane od referenduma i verovatno se može očekivati ogroman otpor gradjana Republike Srpske“, zaključio je Tadić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je doneo odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj, istovremeno odbivši zahtev Narodne skupštine da preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.