U trendu

Platini potvrdio kandidaturu za predsednika FIFA

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini potvrdio je danas da će se kandidovati za funkciju predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Platini je danas članicama UEFA poslao pismo, u kom je naveo da očekuje njihovu podršku.

„Postoje trenuci u životu, kada morate uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Ja sam trenutno u jednom od tih trenutaka, a i trenutak je u kom bi trebalo da se oblikuje budućnost FIFA-e. U poslednjih pola veka FIFA-om su upravljala samo dva čoveka. Ta ekstremna stabilnost je nešto kao paradoks u svetu koji je doživeo radikalne potrese i u sportu koji je prolazi kroz značajne ekonomske promene“, navodi se u pismu Platinija.

„Međutim, nedavni nemili događaji su svetsku kuću fudbala naterali da okrene novi list i preispita svoju upravu“, dodaje se u pismu.

Platini, koji je i potpredsednik FIFA, je prvi ozbiljni kandidat za prvog čoveka svetske kuće fudbala, a moguće je da će se kandidovati i pojedini bivši potpredsednici svetske kuće fudbala iz Azije.

Odlazeći predsednik FIFA Sep Blater je krajem maja dobio svoj peti predsednički mandat, pošto je u prvom krugu na izborima sa 133:73 pobedio jordanskog princa Alija bin el-Huseina.

Švajcarac je 2. juna podneo ostavku posle velikih pritisaka zbog hapšenja nekolicine visokih zvaničnika FIFA-e u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Blater (79) nije povezan sa malverzacijama, ali se izbor Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine smatra kontroverznim.

Izbori za predsednika FIFA održaće se 26. februara naredne godine, a kandidati moraju da se prijave do 26. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar