U trendu

Akcioni plan za poglavlje 23 ispod očekivanog nivoa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas da je i poslednja verzija Akcionog plana za poglavlje 23, kada je reč o oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti, značajno ispod potrebnog i očekivanog nivoa.

„Ni ova verzija Akcionog plana za Poglavlje 23 uopšte ne pominje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti sa kojim Vlada docni pet godina, a bez čijeg usvajanja i sprovođenja nije realno očekivati bilo kakav ozbiljan pomak u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića.

Poverenik je u saopštenju ocenio da su planirani izdaci u oblasti zaštite podataka i dostupnosti informacija neracionalni i nepotrebni i da nisu utvrđeni na njegov predlog.

On je kao pozitivno ocenio to što se odustalo od trošenja 320.000 evra na analizu „unapređenja kadrovskih resursa poverenika“, ali je dodao da je, sada, za taj posao opredeljeno 8.600 evra, što je takođe nepotrebno, jer poverenik ima Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta koji je odobrila Narodna skupština.

Poverenik je naveo da je neracionalna planirana potrošnja 130.000 evra za izradu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jer predlozi oba zakona postoje još od 2012. i 2014. godine.

Poverenik je istakao da je najproblemtičnija stavka kojom se izdvaja 880.000 evra za „zapošljavnje u Službi poverenika“ i da otvara niz pitanja kakva su osnov za upuštanje Ministarstva pravde u kadrovska rešenja nezavisnog tela ili postojanje oprečnih podataka u istom dokumentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.