U trendu

Akcioni plan za poglavlje 23 manjkav i okasneo

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je danas da je Akcioni plan za poglavlje 23 „neprimećeno“ usvojila tehnička Vlada Srbije u postizbornim danima i ukazala da su mnogi rokovi za sprovodjenje odredjenih aktivnosti postavljeni u tom planu već prošli.

TS ocenjuje da Akcioni plan, usvojen na sednici Vlade 27. aprila, ima manjakvosti, ali da je ipak bolje da se pregovori o procesu pridruživanja otvore, pa makar i sa takvim akcionim planovima.

„Što se tiče sadržaja tog dokumenta, sve što je ranije bilo loše, ostalo je loše i sada“, a tome je dodat i „element nadrealnog“, jer kako navodi TS, za mnoge aktivnosti je kao rok sprovodjenja navodeno četvrto tromesečje 2015. godine ili prvo tromesečje 2016. godine, koji su već protekli.

TS ocenjuje da je „vrlo neobično“ to što je dokument usvojila Vlada u tehničkom mandatu, iako je akcioni plan potvrdila Evropska komisija još pre sedam meseci, kao i to što njegovo usvajanje nije iskorišćeno za promociju, kao što je uvek ranije bio slučaj kada su u pitanju pregovori s EU i planovi za borbu protiv korupcije.

„Štaviše, na sajtu Vlade, u okviru informacija o sednici za ovo poglavlje, Akcionog plana i nema“, dodaje TS.

Organizacija TS, ipak, navodi da je dobro je što je Akconi plan konačno usvojen, jer je bolje da se pregovori o procesu pridruživanja otvore, nego da stoje na „mrtvoj tački godinama“.

Kako je navedeno, otvaranje pregovora daje veće mogućnosti nadzora, makar za one aktivnosti koje su ušle u taj plan.

„I gradjani Srbije i buduća Vlada i Evropska komisija moraju biti svesni da se ni punim sprovodjenjem ovog Akcionog plana stanje u borbi protiv korupcije neće dovesti na nivo koji je ne samo potreban, nego i ostvariv. Ako svi oni žele krupan iskorak u borbi protiv korupcije, onda će akcioni planovi morati da budu daleko ambiciozniji i mnogo ozbiljnije shvaćeni“, saopštio je TS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar