U trendu

Ako Vučić izgubi na predsedničkim izborima, kreće njegov sunovrat

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da su predstojeći predsednički izbori prelomni za Srbiju i da će krenuti sunovrat vlasti premijera Aleksandra Vučića ukoliko opozioni kandidat pobedi na njima.

„Vučić je najodgovorniji za katastrofalno stanje u državi i zato bi njegova kandidatura zahtevala najviši nivo političkog suprotstavljanja i političke borbe. Vučić je direktno odgovoran za urušavanje svih demokratskih dostignuća koja smo mi ostvarili nakon 5. oktobra i koja su naše društvo izvela iz mraka devedesetih. Predsednički izbori su prelomni i za Srbiju i za vlast Aleksandra Vučića. Ako izgubi te izbore – istog trenutka kreće sunovrat njegove vlasti“, naveo je Tadić.

U intervjuu za list Nedeljnik, Tadić je dodao da je zbog toga ovo važan momenat u kojem bi stranke proevropske i demokratske orijentacije morale da krenu u proces ujedinjenja i da je potrebno da se to obavi u naredna dva meseca.

„Prvi novembar je krajnji rok. A ko god ne razume značaj ujedinjenja opozicije i nastupanje na izborima sa zajedničkim kandidatom koji bi njenu politiku najbolje zastupao – taj ili ne zna ništa o politici ili radi za Vučića“, naveo je Tadić.

Tadić je odbacio sugestiju da je rano za to, s obzirom da su izbori tek na proleće, rekavši da opozicija za njih mora žestoko da se pripremi.

„Do tada moramo da definišemo zajedničku politiku, da objedinimo resurse, da nadjemo zajedničkog kandidata i pripremimo kampanju. Moramo da se spremimo za najprljaviji medijski pritisak koji neminovno sledi, kao i da spremimo strategiju odbrane od blaćenja i torture kojima će biti izložen naš kandidat. Veoma je važno da budemo potpuno spremni do trenutka kandidature, jer od starta kampanje će zavisiti i njen tok“, rekao je Tadić.

On je dodao da ima više legitimnih kandidata koji bi mogli da pobede Vučićevog kandidata, ali i da aktuelni premijer „ima više potencijalnih kandidata“, od Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, do onih „prikrivenih“, kao što je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

„Očigledno je da su Šešelj i Vučić u nekoj vrsti političkog dogovora i saradnje“, rekao je Tadić i dodao da opozicija mora da se objedini oko politike i onda krene u izbor kandidata koji u najbljoj meri može da je zastupa.

„Kriterijum bi, dakle, trebalo da bude balans izmedju podrške javnog mnjenja, sposobnosti i iskustva. Već sredinom oktobra bi trebalo napraviti presek istraživanja i ozbiljnu analizu i onda svi zajedno da donesemo jedinstvenu odluku ko je naš najbolji kandidat“, rekao je Tadić i dodao da ne treba licitirati sa imenima pre nego što se odredi politika i strategija kampanje.

Prema njegovoj oceni, u taj opozicioni blok treba da udju stranke koje iskreno hoće da se suprotstave politici aktuelne vlasti i Vučićevom kandidatu.

„Ostaje utisak nakon poslednjih izbora da (lider LDP Čedomir) Jovanović nije postao član Vučićeve vlade, ne svojom, već Vučićevom voljom. Smatram da je potrebno napraviti blok sa strankama koje nedvosmisleno neće da budu deo Vučićeve vlade i da je po budućnost i kredibilnost tog bloka opasna svaka vrsta koketiranja sa ovom vlašću, ali i svaka vrsta nedoslednosti. Medjutim, odluka o tome koje stranke bi trebalo da budu deo tog bloka, mora biti pitanje dogovora svih stranaka. Moj stav je da svako ko pokazuje nameru da saradjuje sa ovom štetočinskom vlašću ne može biti deo tog projekta. Takvu nameru nije pokazao (lider DJB Saša) Radulović i njegov pokret i to nije sporno, ali ostaje nejasno da li je sa njim moguće napraviti dogovor oko zajedničke politike“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.