U trendu

Aktivisti Samoopredeljenja gađali kamenjem policijsku stanicu

Aktivisti pokreta Samoopredeljenje su počeli su večeras da se okupljaju ispred policijske stanice Centar u Prištini, u koju je priveden njihov bivši lider i poslanik Skupštine Kosova Aljbin Kurti.

Aktivisti su se okupili na poziv stranačkog rukovodstva, a novinari sa lica mesta javili su da su oni kamenjem gađali policijsku stanicu. Policija je bil prinuđena da interveniše suzavcem, a stanicu trenutno obezbeđuju specijalne jedinice policije Kosova.

Prištinski mediji javili su da je među aktivistima pokreta Samoopredeljenje pred stanicom policije i lider stranke Visar Imeri.

Među okupljenima se nalazi i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Kosovska policija potvrdila je večeras da je postupajući po nalogu nadležnog tužilaštva na ulazu u Prištinu privela poslanika Skupštine Kosova i bivšeg lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i sprovela ga u policijsku stanicu na ispitivanje.

„Sve ostale policijske mere će biti preduzete u konsultacijama i korodinaciji sa nadležnim tužilaštvom“, rekao je portparol Policije Kosova Baki Keljani za agenciju Beta.

Na hapšenje je reagovao i poslanik Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Iljir Deda koji se nakon početka blokade Skupštine ogradio od ponašanja poslanike stranke kojoj pripada i pozvao premijera Isu Mustafu i zamenika premijera Hašima Tačija da odmah oslobode Kurtije jer se u suprotnom sadašnje tenzije još pojačati i dovesti do nesagledivih posledica.

Poslanici opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova 8. oktobra su blokirali rad Skupštine Kosova u znak protesta zbog Briselskog sporazuma Prištine i Beograda, a u jednom momentu Kurti je aktivirao suzavac u sali.

Prištinski mediji javili su tada, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na kaznu zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.