U trendu

Al Maliki: Susret sa Dačićem postavio temelje za nove odnose

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Al Maliki je u Beogradu, posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, izrazio uverenje da je susret „postavio temelje za nove odnose na osnovu starog prijateljstva“, dok je Dačić podsetio na srdačne odnose bivše Jugoslavije i Palestine, „Tita i Jasera Arafata“.

Al Maliki je zahvalio Srbiji na tome što je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2012. godine glasala za to da Palestina dobije status posmatračke države-nečlanice UN, a Dačić je prethodno zahvalio Palestini na tome što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić se založio za mir na Bliskom istoku i ocenio da bi bilo najbolje da, u tom cilju, dođe do razgovora Palestinaca i Izraelaca.

Palestinski i srpski šef diplomatije potpisali su pred novinarima, nakon razgovora u Palati Srbije, memorandum o političkim konsultacijama. Prema Dačićevim rečima, u palestinskoj delegaciji, koja je došla u Beograd, je i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Dačić je rekao da se sa Malkijem više puta sretao po svetu a da je palestinski šef diplomatije sada prvi put u Beogradu.

„Stariji se sećaju – a i ja spadam u te starije – tradicionalnog prijateljstva bivše Jugoslavije i Palestine, između Tita i Jasera Arafata“, rekao je Dačić i dodao da Srbija ima „jasan politički interes da razvija svoja stara prijateljstva i saradnju“.

Prema njegovim rečima, Srbija je „u više istorijskih prilika i momenata bila u situaciji da pokaže Palestini i palestinskom narodu, i želi i dalje takvu saradnju“.

„Potrudićemo se, i kolega i ja da, pored onog što smo sada potpisali, nastavimo sa koordinacijom i punim razumevanjem kada je reč o našim stavovima u međunarodnim odnosima“, rekao je Dačić i dodao da se Srbija zalaže za to da sa Palestinom razvija ekonomske, trgovinske i kulturne odnose, da sa njom pravi mešovite komitete, da olakša vizni sistem, kao i za obnovu veza između univerziteta.

Al Maliki je rekao da je sa Dačićem imao „srdačan i prijateljski razgovor“, da je „duh starog prijateljstva obnovljen“ i da dve strane „vide mnoge stvari istim očima i iz iste perspektive“.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči, pored ostalog, o vizama „kako bi se olakšalo kretanje za studente, turiste, diplomate i druge“ kategorije.

Dačić je rekao da neće prisustvovati otvaranju rezidencije ambasadora Palestine u Beogradu ali je dodao da Srbija, u skladu sa razvojem saradnje, razmišlja o otvaranju ambasade u Ramali.

Srpski šef diplomatije je rekao novinarima da putuje u Johanseburg, na sastanak zemalja Afričke unije, jer je „za Srbiju veoma začajno da obnovi veze sa tradicionalnim partnerima.“

„Moramo imati proaktivnu saradnju, da ih informišemo o razgovoru sa Prištinom“, rekao je Dačić i pozvao „sve zemlje da se uzdrže od jednostranih poteza pre završetka pregovora“ Beograda i Prištine.

Dačić je istakao da su za poslednjih nešto više od godinu dana samo dve zemlje priznale Kosovo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.