U trendu

Aleksić kaže da Nedić nije uticao na dogadjaje u logoru na Banjici

Istoričar Dragan Aleksić izjavio je danas u Višem sudu u Beogradu, da nijedna odluka predsednika okupacione vlade Srbije u Drugom svetskom ratu, Milana Nedića u vezi sa koncentracionim logorom Banjica, ne nosi njegov potpis.

U nastavku procesa pravne rehabilitacije Nedića, Aleksić je rekao da je tadašnji predsednik okupacione kvislinške vlade imao saznanja šta se u tom logoru dešava, ali da nije imao nikakvog uticaja na to.

Aleksić je rekao i da se to može videti iz dokumenata članova Specijalne policije i nemačkih okupacionih vlasti.

On je dodao da Nedić nije imao nikakav uticaj na rad Specijalne policije kojom je rukovodio Dragi Jovanović.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Nedić je bio predsednik kvislinške srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji. Nediću nije sudjeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.