U trendu

Ambasador Kanade: Razumemo neutralnu poziciju Srbije

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington izjavio je danas da je ovom trenutku budućnost Srbije više okrenuta evropskim integracijama, ali i da Kanada razume njenu neutralnu poziciju.

„Kada je 2014. godine ministar inostranih poslova Kanade posetio Srbiju izjavio je da mi razumemo neutralnu poziciju Srbije, kao i da želi da održi dobre odnose i sa NATO i sa Rusijom, a mi podržavamo takav stav“, izjavio je Pinigton.Pinington je na manifestaciji „Dan Kanade“kazao da je njegova zemlja od samih početaka evrointegracija uz Srbiju, i da joj pomaže u vidu investicija, infrastrukture i obuke vojske.

„Smatramo da su naši odnosi vrlo prijateljski i nastavićemo da podržavamo Srbiju u budućnosti na bilo koji način koji želi njen narod“, rekao je Pinigton.

Kanadski ambasador je podsetio da je Kanada članica NATO i da kao takva ima odredjene nesuglasice sa Rusijom.

„Imamo nesuglasice sa Rusijom, prvenstveno zbog stava oko Ukrajine i pozicije oko Krima, ali u svakom slučaju Kanada podržava stav Srbije vezanu za njenu neutralnost“, rekao je on.

Pinington kaže i da Kanada podržava nedavno potpisan Sporazum Srbije o saradnji sa NATO.

„Mi podržavamo taj sporazum i ne vidim da je Srbija u bilo kakvom drugačijem odnosu u odnosu na druge zemlje koje imaju odredjenu saradnju sa nama. Svaka od tih strana, i NATO i Srbija, imaju svoje interese koje približavaju“, izjavio je Pinington.

Pinigton je odbio da odgovori na pitanje da li je NATO pogrešio kada je 1999. godine bombardovao Srbiju.

„Ne bih da komentarišem to sada“, rekao je Pinigton.

Kanadski ambasador sa privrednicima Kraljeva je razgovarao o mogućnostima buduće saradnje, stvaranju boljih uslova za privlačenje investicija.Pinington je u Kraljevu, u pratnji gradonačelnika Tomislava Ilića, u Narodnom muzeju otvorio izložbu „Kanadska medicinska misija u Srbiji 1914-1918“, posvećenu pomoći Kanade Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.