U trendu

Apelacioni sud razmatra žalbu Olivera Ivanovićeva

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić-Solomon rekla je danas u Prištini da Apelacioni sud Kosova trenutno razmatra žalbu na odluku o produženju pritvora, koju je uložio branilac optuženog Olivera Ivanovića.

„Branilac optuženog podneo je 31. jula predlog za procenu zakonitosti mere pritvora koja je izrečena optuženom.Predsednica Izvršnog veća razmotrila je 6. avgusta i odbacila predlog za ukudanje mere pritvora koji je podneo branilac kao neosnovan i Ivanoviću porodužila pritvor do 6.oktobra. Apelacioni sud razmatra žalbu na tu odluku“, rekla je za Agenciju Beta portparolka Euelksa.

Nikolić-Solomonova je navela da je mera pritvora protiv optuženog Olivera Ivanovića poslednji put razmotrena 26. juna 2015. godine i da je tada bila produžena do 26. avgusta.

Na pitanje da li može da potvrdi da će Oliver Ivanović, koji štrajkuje glađu, biti prebačen u bolnicu, Nikolić Solomon je rekla da to ne može ni da demantuje, ni da potvrdi.

„Bolničko lečenje biće omogućeno u skladu sa sudskom odlukom, nakon detaljnog medicinskog pregleda okrivljenog i uz blisku saradnju sa kosovskim institucijama“, odgovorila je portparolka Eulexa.

Solomon je dodala da Euleks deli zabrinutost u pogledu Ivanovićevog zdravlja koje se pogoršava. „Imamo puno poverenje u relevantne institucije koje štite njegova prava“, rekla je ona.

Nikolić Solomon je navela da je Ivanovićev predmet jedan od najsloženijih predmeta u Osnovnom sudu u Mitrovici, i da u nastavku suđenja treba da bude saslušano još desetak svedoka tužilaštva i 40 svedoka odbrane.

Ona je dodala da Euleks zna za podršku koji Ivanović ima.

„Odluke u sudskom postupku donose nezavisne sudije koje ne smeju biti ni pod čijim pritiskom. Ustavno zagarantovano načelo nezavisnosti pravosuđa ne može biti predmet pregovora. Sudije odluke donose na osnovu zakonskih argumenata, činjenica i dokaza, a jedna jedina odgovarajuća adresa za iznošenje istih je sud“, rekla je ona.

Solomon je dodala da su, ako neka stranka nije zadovoljna odlukom sudskog veća, kosovskim zakonom o krivičnom postupku, predviđeni pravni lekovi koji su na raspologanju i Ivanoviću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.