U trendu

Bajs Baza deli svetla, čuva živote biciklista

Podelom svetala biciklistima, aktivisti veb-portala „Bajs Baza“ (www.bajsbaza.rs) nastavljaju akciju čiji je cilj ukazivanje na rizike za bicikliste, posebno u gradskom sabraćaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Podela svetala i zvona biciklistima koji ih nemaju, počela je polovinom avgusta u Beogradu, kraj biciklističke staze na Dunavu ispred Sportskog centra „Milan-Gale Muškatirović“, a nastavljena je naredne nedelje na Adi Ciganliji.

Prošlog vikenda na Trgu Republike, u centru Beograda, članovi „Bajs Baze“ podelili su biciklistima pred polazak avgustovske „Beogradske kritične mase“ 150 kompleta svetala i zvona, i letke sa informacijama o „Bajs Bazi“.

Predstoji noćna akcija na Brankovom mostu u Beogradu, gde će aktivisti deliti svetla neosvetljenim biciklistima, a potom će takve akcije biti održane u Novom Sadu (30. septembra) i u drugim gradovima Srbije, najavila je danas „Bajs Baza“.

Osnovni cilj „Bajs Baze“ je suzbijanje kradje bicikala tako što toj bazi vlasnici prijavljuju najbitnije podatke o svojim biciklima, čime ih trajno „registruju“ tako da je te bicikle teže preprodati, a lakše naći ako budu ukradeni. Uz to, baza obučava bicikliste kako da sigurnije čuvaju svoje bicikle i time smanje mogućnost kradje.

Registracija i kreiranje profila bicikala u „Bajs Bazi“ potpuno su besplatni i jednostavni.

„Bajs baza“ je, posle nepune dve godine postojanja, dobila zvaničnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje koristi podatke „Bajs Baze“ pri suzbijanju kradje bicikala, kao i Misije OEBS-a u Srbiji.

U saradnji s Ministarstvom i OEBS-om, članovi „Bajs Baze“ sada sprovode akciju sa tri cilja: promovisanje portala „Bajs Baza“ medju gradjanima i u medijima, obuka o bezbednom gradskom biciklizmu i sigurnijem čuvanju bicikala, i ukazivanje na rizike za bicikliste u sabraćaju, uz podelu svetala i zvona biciklistima koji ih nemaju.

„Bajs Baza“ na „Fejsbuku“: https://www.facebook.com/bajsbaza/, veb-portal: www.bajsbaza.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.