U trendu

Bašić: Ne postoji kultura ljudskih i manjinskih prava

Direktor Centra za istraživanje etniciteta Goran Bašić izjavio je u Subotici da je Srbiji potrebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

„Srbiji je potrebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer sadašnji policentrični model upravljanja ljudskim pravima ne pruža dovoljnu pravnu sigurnost“, rekao je Bašić na tribini koju su organizovali Centar za istraživanje etniciteta i Fond za otvoreno društvo.

Subotički ombudsman Zlatko Marosiuk kazao je na skupu kome su prisustvovali i predstavnici nemačke i romske zajednice, da je sadašnja Kancelarija za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije svedena na „sektor“.

„Poštovanje ljudskih i manjinskih prava u Srbiji nije na visokom nivou, o čemu svedoči i sve veći broj predmeta zbog povreda raznih vrsta prava i iz tih razloga je potrebno formirati resorno ministarstvo“, rekao je Marosiuk.

Predstavnica Centra za istraživanje etniciteta Nataša Miljković ocenila je da Kancelarija za ljudska i manjinska prava nema ni kapaciteta ni nadležnosti za rešavanje brojnih pitanja iz ove oblasti.

Predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić rekao je da je mnogo važnije uspostaviti sistem koji će gradjanima u praksi garantovati zaštitu njihovih prava, bez obzira o kojoj je oblasti reč.

„U Srbiji je postojalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, čiji predstavnici neretko nisu štitili interese gradjana“, kazao je Bajić.

Sociolog Ljubomir Djordjević rekao je da bi inicijativu za uspostavljanje ovakvog ministarstva trebalo proširiti i inicijativom „za zaštitu gradjana od onih koji donose zakone“.

„Na javne funkcije bi trebalo postavljati ljude koji su izabrani od gradjana nakon javnih rasprava“, kazao je Djordjević.

Tribinu „Zašto nam je potrebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava“ organizovao je Centar za istraživanje etniciteta u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo, uz podršku kancelarije Ombudsmana Subotice i Association of Local democracy agencies (LDA) Subotica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.