U trendu

Bazen na selu o trošku države

Država je ove godine odlučila da sufinansira, ni manje ni više, nego i izgradnju bazena u selima, saznaje „Politika”.

I to tako što je spremna da sa maksimalno 200.000 dinara pokrije deo postojećih troškova, uglavnom za građevinski materijal i ruke.

Za ovu primamljivu mogućnost zainteresovani su mogli da se prijave do sredine oktobra, na konkurs Uprave za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede kojim država, navodi se, podstiče ekonomske aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednih delatnosti.

Pravo prijave imali su: fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, srednje škole (!) i udruženja. Neki od uslova koje su morali da ispune su: da imaju zaključen ugovor sa lokalnom turističkom organizacijom, da su evidentirani na spisku ugostitelja i pružaju usluge hrane i pića u objektima za smeštaj najviše 30 gostiju.

Da li je i koliko bilo interesenata za tu vrstu subvencija još nije poznato. Kao ni šta je kreatore ovakve politike opredelilo da podstiču gradnju privatnih bazena za kupanje u srpskim selima u kojima često nema asfalta, vodovoda i kanalizacije.

– Radna grupa, koja je pripremala izmene i dopune pravilnika, procenila je koje su investicije primenljive i adekvatne za razvoj seoskog turizma – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.