U trendu

Bela kuća: Bajden u Beogradu za podršku SAD razvoju Srbije

Američki potpredsednik Džozef Bajden posetio je Beograd kako bi potvrdio snažne odnose sa SAD, kao i posvećenost SAD demokratskom i ekonomskom razvoju Srbije i zajedničkom cilju da Srbija udje u Evropsku uniju, saopštila je danas Bela kuća.

Bela kuća u saopštenju o američko-srpskim odnosima navodi da su SAD podržavale jačanje institucionalnih kapaciteta u Srbiji, privredni razvoj, kao i modernizaciju vojske.

Amerika je posvećena ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije i Balkana, saopštila je Bela kuća i navela da su od 2001. do 2015. SAD investirale više od 728 miliona dolara za podsticanje privrednog rasta, jačanje pravosudnog sistema i unapredjenje dobrog upravljanja u Srbiji.

Američke kompanije su od 2001. investirale oko 3,8 milijardi dolara u Srbiju čime je stvoreno ili zaštićeno više od 16.000 radnih mesta. Medju ključnim američkim investitorima su KKR, Bol pekidžing (Ball Packaging), Kuper tajers (Cooper Tires) i Koka-kola (Coca-Cola).

SAD snažno i dosledno podržavaju napore Srbije da ojača svoje odnose sa NATO, navodi Bela kuća dodajući da Vašington ceni posvećenost Srbije multilateralnim naporima za poražavanje Islamske države.

Ove godine navršava se deseta godišnjica ulaska Srbije u Program NATO Partnerstvo za mir, dok SAD i Srbija više od devet godina saradjuju u programu Medjunarodnog vojnog obrazovanja i obuke koja omogućava zajedničku obuku američkih i srpskih oficira.

SAD takodje cene i podržavaju doprinos Srbije globalnim mirovnim naporima.

„U avgustu 2016. isporučili smo 19 vozila Hamvi Srbiji da podržimo srpske jedinice koje učestvuju u operacijama UN širom sveta. Time je ukupno 40 Hamvija isporučeno prema našem programu Medjunarodnog vojnog finansiranja koji je obezbedio više od 8,6 miliona bezbednosne pomoći Srbiji u modernizaciji odbrane od 2011“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dodatnih 9,7 miliona dolara Srbija dobila od SAD u okviru Inicijative za globalne mirovne operacije.

Bela kuća navodi da je Srbija pomogla SAD u sprovodjenju ključnog spoljnopolitičkog i humanitarnog cilja prihvatanjem dva bivša zatvorenika iz zatvora u Gvantanamu.

U saradnji sa srpskom vladom i pravosudjem, SAD doprinose jačanju vladavine prava u Srbiji pomažući pobljašanju transparentnosti, efikasnosti i profesionalizuma pravosudnog sistema.

Od okonačana sukoba na Balkanu 90-ih, vlada SAD je obezbedila preko 900 miliona dolara regionu za trajno rešenje problema izbeglih i raseljenih, a u Srbiji je finansirala pomoć za više od 50.000 porodica raseljnih i izbeglih koji su došli u Srbiju tokom sukoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.