U trendu

Beograd i dalje privlačan turistima

Beograd je u prvih šest meseci ove godine posetilo 12 odsto više stranih gostiju, u odnosu na isti period 2015. godine, a isti procenat rasta se beleži kada su u pitanju ostvarena noćenja, podaci su Sekretarijata za upravu, sektora statistike.

Kako je rekla Jelena Stanković iz Službe za odnose sa javnošću Turističke organizacije Beograda, to je trend koji je prisutan već godinama unazad, a među najbrojnim gostima su i dalje oni iz zemalja okruženja, ali i drugih evropskih država.

„U prvoj polovini godine najbrojniji gosti su iz Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Nemačke, Italije, Grčke. Zanimljivo je da se beleži jako veliki porast broja gostiju iz Austrije i Grčke“, rekla je Stanković.

TOB je, navodi, ove godine u promotivnoj kampanji poseta glavnim gradovima zemalja u okruženju, koja će biti nastavljena u septembru, a u koju su uključeni i predstavnici turističke privrede i turističke industrije Beograda.

U kampanji, kaže, pozivaju goste da posete Beogradu, uz predstavljanje najposećenijih turističkih lokacija i atrakcija.

„Ovom kampanjom smo želeli da pojačamo dobre rezultate“, dodaje Stanković.

Prema njenim rečima, gostima koji prvi put dolaze u Beograd najzanimljivije je da upoznaju centar grada – Trg Republike, Knez Mihailovu ulicu i Skadarliju, sve što se nalazi na listi top pet turističkih atrakcija ili top 10 lokacija koje se u Beogradu moraju posetiti.

„Oni koji posećuje Beograd drugi ili treći put, žele i dodatne sadržaje. Žele da posete brojne manifestacije i festivale, s ozbirom da je poznato da je Beograd grad sa bogatim kalendarom događaja“, kaže Stanković.

Promotivni materijal, dodaje, plasiran je u Informativnom centru TOB-a u Knez Mihailovoj ulice za goste koji su već pristigli, te na on line kanalima komunikacijama za goste koji planiraju svoje putovanje.

Za upoznavanje grada gostima su, kako navodi, na raspolaganju brojni različiti turistički programi, od šetajućih tura, preko razgledanja otvorenim autobusom i tramvajem, krstarenje rekama, te specijalizovane ture vezane za istoriju i nasleđe Beograda i Srbije.

Takvi su, dodaje, programi u Muzeju grada Beograda „Na kafi kod kneginje Ljubice“, obilazak dvorskog kompleksa na Dedinju i mnogi drugi.

„U ovom periodu tokom leta broj gostiju u našem gradu je i najveći s obzirom na veliki broj događaja i manifestacija koje se u doba godišnjih odmora održavaju“, kaže Stanković.

Navodeći da se trenutno radi na planiraju i organizaciji Karnevala brodova koji će biti održan 27. avgusta, Stanković kaže da su turistima na raspolaganju i programi koje TOB organizuje u Skadarliju, uključujući program ispred kuće Đure Jakšića i manifestaciju Skadarlijski kinematograf u donjem delu Skadarske ulice, te manifestacija u Topčiderskom parku ispred konaka kneza Miloša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar