U trendu

Beograd i Priština uzajamno priznaju diplome

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju objavila je zaključke novog sporazuma Beograda i Prištine o uzajamnom priznavanju diploma osnovnih, master i doktorskih studija, kao i diplome srednjeg stručnog obrazovanja i petog stepena obrazovanja.

„Sporazum o diplomama i ovi zaključci primenjuju se samo na akreditovanim univerzitetima i programima relevantnih tela. Strane će razmeniti spisak akreditovanih univerziteta do kraja oktobra 2015. godine“, navodi se na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi na sajtu Kancelarije, priznavanje diploma biće podeljene na profesionalno, koje je potrebno za zapošljavanje, i akademsko, koje će biti potrebno samo za nastavak studija.

Profesionalno priznavanje će obavljati nadležni državni organi, u roku od najviše 90 dana od dana prijema zahteva i sa maksimalnom naknadom od 50 evra, dok će akademsko priznanje zavisiti od pojedinačnih univerziteta i imati ukupni rok od pet meseci. 

Na sajtu se navodi da će i Beograd i Priština priznati sve prethodno dobijene EUA sertifikate, a diplome koje je overila EUA se mogu direktno podneti za priznavanje.

„Sprovođenje sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma će se nastaviti do kraja oktobra 2015. godine“, navodi se na sajtu.

Prethodni sporazum o priznavanju diploma dogovoren je 2011. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.