U trendu

Beograd i Srpska lista koče formiranje oružanih snaga Kosova

Poslanike Srpske liste u Skupštini Kosova, zbog naredjenja koje dobijaju iz Beograda za sada je nemoguće ubediti da glasaju za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, prenosi danas prištinska štampa ocenu poslanika Demokratskog saveza Kosova u kosovskom parlamentu.

„Srpska lista i dalje predstavlja prepreku za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsko oružanih snaga, jer primaju naredjenja iz Srbije“, naveo je za Kosova Sot poslanik Demokratskog saveza Kosova Nuredin Ibiši.

Prema rečima Ibišija, Bezbednosne snage Kosova neće moći da promene naziv, radiće u punom kapacitetu, promeniće se zakon ali ne i Ustav kako bi one prerasle u oružane snage, jer se čini da je nemoguće ubediti Srpsku listu da da podršku za njihovo osnivanje.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je pre desetak dana da će kosovske oružane snage biti multietničke, sa odgovarajućom etničkom i rodnom zastupljenošću, i da će pružati bezbednost svim građanima Kosova.

Prema Tačiju, proces formiranja Oružanih snaga kasni, ali je Kosovo nakon poslednje ocene NATO-a još odlučnije da uspostavi kosovske noružane snage, obučene i pripremljene u skladu sa standardima NATO-a.

On je ranije tvrdio da predstavnici kosovskih Srba nisu protiv ideje osnivanja oružanih snaga Kosova, ali da insistiraju na tome da budu ispunjeni određeni uslovi.

Kosovski zvaničnici su ocenili da proces formiranja vojske Kosova kasni ali da svi moraju da shvate da kosovska država neće biti talac nikome.

Kongres SAD pozvao je krajem maja američku administraciju da pripremi Kosovo za prijem u Partnerstvo za mir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar