U trendu

Beograd među najjeftinijim gradovima za strance

Hongkong je pretekao prestonicu Angole – Luandu, postavši najskuplji grad na svetu za strance (nerezidente – lica koja u nekom gradu nemaju stalni boravak), pokazalo je najnovije godišnje istraživanje američke konsalting kompanije „Merser”.

Prema ovoj listi, glavni grad Srbije nalazi se u dnu liste na kojoj je 209 gradova. Beograd je na 193. mestu, čime se našao među najjeftinijim gradovima za život stranaca. Iz susedstva, jeftiniji od Beograda su Skoplje (199) i Sarajevo na 195. mestu, a skuplji – Zagreb (159) i Ljubljana na 155. mestu.

Istraživanje konsultantske grupe „Merser” upoređuje cene više od 200 proizvoda i usluga u 209 gradova sveta, uključujući troškove stanovanja, hrane, prevoza, odeće, kućnih potrepština, zabave… Referentna jedinica za poređenje cena je Njujork (11. na ovogodišnjoj listi), a kretanje vrednosti nacionalnih valuta meri se prema dolaru, koji je značajno aprecirao u protekloj godini dana.

Posle tri uzastopne godine na čelnoj poziciji u ovom izveštaju o troškovima života, Luandu je ove godini sa tog mesta potisnula azijska metropola, čemu je doprinelo jačanje honkonškog dolara, prenela je agencija Frans pres. Inače, honkonški dolar je vezan za američku „zelenu” novčanicu.

Generalno govoreći, cene su ostale stabilne širom sveta”, izjavio je za Frans pres Bruno Rokemon iz kompanije „Merser Francuska”, pripisujući uspon ili pad gradova na rang-listi uglavnom fluktuacijama deviznih kurseva.

Tako je snažan jen pogurao Tokio za šest mesta naviše, što je japansku prestonicu pozicioniralo kao petu najskuplju destinaciju na svetu za život stranaca.

Iza drugoplasirane Luande, našao se Cirih, dok je Singapur zauzeo četvrto mesto. Troškovi života u nekoliko američkih gradova takođe su porasli na krilima jakog dolara. Nasuprot tome, gradovi u zemljama čije su valute deprecirale postali su povoljniji za život doseljenika, pri čemu je Moskva zabeležila najspektakularnije „topljenje” cena, što je uticalo na to da se glavni grad Rusije spusti sa 17. pozicije najskupljeg grada za strance u svetu na 67. mesto.

Na samom začelju ove tabele od 209 gradova nalazi se glavni grad Namibije, Vindhuk, prenela je francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar