U trendu

Beograd sledeće nedelje diplomatska prestonica Evrope

Predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, izjavio je danas da je Srbija pokazala da može da rukovodi međunarodnom organizacijom u veoma teškoj godini i da može da pomogne u rešavanju sukoba.

Dačić je na brifingu u Kombak areni, gde će biti održan sastanak OEBS-a, rekao da će Beograd sledeće nedelje biti diplomatska prestonica Evrope pošto će se u njoj okupiti više od 40 ministara spoljnih poslova.

„Srbija je pokazala tokom ove godine da može da rukovodi, upravlja radom u veoma teškoj godini, gde je naša organizacija, OEBS, suočena s mnogim izazovima koji dovode u pitanju suštinu postojanja same organizacije, dovodi u pitanje njene osnovne principe“, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija pokazala da može objektivno da pomogne u rešavanju određenih sukoba i dodao da je situacija u Ukrajini, gde je OEBS jedina prisutna međunarodna organizacija, mnogo relaksiranija nego pre godinu dana.

Ministarski sastanak 3. i 4. decembra u Beogradu je završni događaj srpskog predsedavanja OEBS-u na kojem će biti doneto nekoliko važnih deklaracija, rekao je Dačić i naveo da uvodni skupovi počinju već 1. decembra.

Dačić je rekao da na ministarskom sastanku učestvuje 57 zemalja i 11 zemalja partnera. On je rekao da nema definitivne potvrde ko će sve biti od ministara, ali da je izvesno da će ih biti više od 40.

„Posebno nas raduje da su osim članova trojke, sledećeg predsedavajućeg Frank-Valtera Štajnmajera i prethodnog Didijea Burkhaltera, svoj dolazak najavili ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri“, rekao je Dačić i dodao da su dolazak potvrdili visoka predstavnica EU Federika Mogerini i generalni sekretar Saveta Evrope Tornborn Jagland.

Dačić je rekao da je akreditovano 115 redakcija sa oko 500 predstavnika medija.

OEBS je jedna od najkomplikovanijih organizacija zato što se odlučuje konsenzusom, a ministarski sastanak je jedan od najkomplikovanijih međunarodnih konferencija u organizacionom smislu za zemlje domaćina, pošto zahteva ispunjavanje preciznih uslova, rekao je Dačić.

On je rekao da zemlja domaćin snosi sve troškove i da je u slučaju Srbije iz budžeta predviđeno 360 miliona dinara, dok je OEBS obezbedio pomoć od 500.000 evra. Dodao je da je protekli ministarski savet u Bazelu koštao 17 miliona švajcarskih franaka, što je pet do šest puta više od skupa u Beogradu.

Dačić je rekao da su za pomoć organizacije obezbeđene donacije. Za prevoz šefova delegacija BMW je obezbedio 40 vozila visoke klase od kojih je pet blindirano, dok je Južna Koreja obezbedila 140 smart televizora Samsung vrednih do 100.000 američkih dolara. NIS je donirao gorivo za prevoz, a Knjaz Miloš kiselu vodu.

U Kombank areni je napravljeno 10 sala za sastanke i 11 soba za bilateralne susrete.

Delegacije će biti smeštene u 19 hotela, rekao je Dačić i dodao da Srbija plaća smeštaj za šefove delegacija, dok ostali članovi sami snose troškove. On je rekao da je obezbeđeno i 2.000 obroka za pet dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar