U trendu

Beograd: Usvojeni predlozi o spomenicima i preimenovanju ulica

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas predloge o preimenovanju ulica i podizanju spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Djindjiću, kazahtanskom pesniku Žambilu Žabajevu i kineskom filozofu Konfučiju.

Odbornici su usvojili odluku da se ulice na Novom Beogradu imenuju u Ulicu Generala Ždanova i Bulevar Maršala Tolbuhina i da na Novom Beogradu jedna trg dobije ime Trg prijateljstva Srbije i Kine. Odlučeno je da na teritoriji Voždovca jedna ulica bude imenovana u Bulevar patrijarha Germana, da se ulica na Novom Beogradu imenuje u Ulicu Konfučijevu, a da se na Čukarici ulica imenuje u Ulicu Endija Vorhola.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je obrazlagao predlog da Djindjić dobije spomenik, rekao je da je Odbor za podizanje spomen obeležja Zoranu Djindjiću koji je obrazovan 2013. godine održao samo jednu sednicu i da je „osnovni razlog što se sada ovaj odbor menja to što je bio neaktivan“.

On je rekao da će na Studentskom trgu pored Kolarčeve zadužbine biti podignut novi trg na kome će biti podignut spomenik Djindjiću.

Vesić je rekao da Fondacija Zorana Djindjića nikada do sada nije imala podršku grada i Vlade Srbije i da je predlog Aleksandra Vučića o podizanju spomenika Djindjiću „civilizacijski iskorak za srpsko društvo“, koje nema skoro nijednu temu oko koje ima konsenzus.

On je pozvao sve odborničke grupe da glasaju za ovaj predlog.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Jasmina Mitrović Marić ocenila je da je mesto za podizanje spomenika dobro odabrano i da je Zoranu Djindjiću mesto medju budućim akademskim gradjanima, odnosno na trgu gde se nalazi nekoliko fakulteta.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Balša Božović je rekao da mu je drago da se razmišlja o medjunarodnom konkursu za spomenik Djindjiću i da je izabrana lokacija u blizini mesta gde je studirao i živeo.

Božović je rekao da je veoma važno i pored „gorkog ukusa u ustima koji imaju svi koji su se borili uz Djindjića“ da se „otkoči opstrukcija“ i da Djindjić dobije spomenik.

„Podržaćemo ovaj odbor koji nastavlja proces podizanja spomenika, bez obzira što mislimo da nije politički korektan. Želim Odboru da uradi posao profesionalno i brzo“, kazao je Božović.

Jasmina Mitrović Marić rekla je da je spomenik pesniku Žambilu Žambajevu poziv da se upozna druga kultura i da je taj spomenik poklon Kazahstana Beogradu.

Taj spomenik će biti podignut ispred poslovne zgrade Energoprojekt Holdinga u Bulevaru Mihaila Pupina.

Ona je rekla da Beograd kao metropola mora da ima simbole koji podsećaju na evropske i svetske vrednosti i da je sa tog stanovišta opravdano da postoji Ulica Konfucijeva i Ulica Endija Vorhola.

Jasmina Mitrović Marić rekla je da postoji dilema da li je „Konfucijeva ulica“ ili „Konfučijeva ulica“, ali da je ispravno samo Konfucije.

„Delu ulice Trešnjin cvet koji počinje izmedju brojeva tri i 13 i ide pored broja 11 odredjuje se naziv Ulica Konfucijeva“, navodi se u rešenju o dodeli naziva ulice na teritoriji Novog Beograda.

Odbornik DS-a Zoran Alimpić kazao je da general Vladimir Ždanov i maršal Fjodor Tolbuhin već imaju svoje ulice u Beogradu i to na Vračaru i Voždovcu što je, prema njegovim rečima, primerenije, jer Novi Beograd, gde se nalaze ulice Goce Delčeva i Pohorska, koje treba da budu preimenovane, nisu ni postojale.

„Ulica generala Ždanova vodi od sela Rakovica do Avale i tim putem morate da prodjete da biste stigli do Spomenika ruskim veteranima“, rekao je Alimpić i dodao da će i dalje koristiti Konfučije jer je tog filozofa učio pod tim imenom, a ne imenom Konfucije.

On je dodao i da je čitajući o Žabajavu ustanovio da je pitanje da li je sam pisao pesme i da je najčešće korišćen kao propagandni pesnik sovjetske Rusije.

Odbornici Skupštine grada prihvatili su danas predlog da član Gradskog veća bude Ivana Tomić.

Ona je dobila 64 glasa i za člana gradskog veća imenovana nakon što su odbornici Skupštine grada danas prihvatili ostavku člana Gradskog veća Marka Zeljuga, koji ju je podneo zbog odlaska na drugu dužnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.