U trendu

Bez organizovanog dolaska raseljenih Srba za zadušnice u Prištini

Prištinski paroh Darko Marinković izjavio je da za današnje zadušnice za raseljene Srbe nije bio organizovan prevoz kako bi iz gradova centralne Srbije mogli da dodju na gradsko pravoslavno groblje u Prištini i zapale sveće na grobovima pokojnih srodnika.

U Prištini je pre rata živelo oko 40.000, a danas živi samo 35 Srba.

Marinković je rekao da njega niko nije obavestio o eventualnim razlozima zbog kojih ove godine nije, kao prethodnih godina, organizovan dolazak raseljenih Srba za zadušnice u Prištini.

Prema njegovim rečima, na pravoslavno groblje u Prištini interno raseljeni Srbi, koji od 1999. godine žive u srpskim selima oko Prištine, došli svojim kolima i jednim kombijem

Paroh je rekao da groblje „samo deluje čistije nego ranijih godina“, ali da se oni koji su zaduženi za održavanje ovog groblja „nisu pretrgli od posla“.

„Deo groblja blizi ulaza deluje čisto, travica pokošena, spomenici podignuti i popravljeni. Medjutim,drugi unutrašnji deo groblja kod stare kapele, sa obe strane, groblje uopšte nije čišćeno, a primetio sam da ima novih porušenih spomenika. Video sam i jedno mesto sa koga je ekshumiran pokojnik“,rekao je paroh Marinković.

On je kazao da su mu nadležni organi u opštine Priština kazali da je groblje očišćeno i sredjeno.

„S obzirom da to nije tako odmah ću obavestiti nadležne u opštini, ali i u Eparhiji“, kazao je on i dodao da će zahtevati da se pravoslavno groblje održava i da se nadgrobni spomenici poprave.

Interno raseljena Katica Cvetković kazala je agenciji Beta da nije mogla da pronadje grob svog supruga koji je „upokojen za vreme bombardovanja 1999. godine“.

„Ovde nema ni groba ni traga od groba pokojnog supruga. Zapamtila sam mesto po klupi koju sam napravila pored mesta gde je bio grob“, kazala je ona.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.