U trendu

Bez popusta za decu koja ne jedu hranu spremljenu u vrtićima

Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda saopštio je da za sada ne postoji pravni osnov za umanjenje cene vrtića za roditelje čija deca ne jedu hranu koja se tamo priprema.

„Ali, razmotrićemo mogućnost umanjenja cene vrtića za iznos koji se izdvaja za ishranu dece u okviru ekonomske cene, odnosno mogućnost dopune Odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda“, rečeno je u tom Sekretarijatu za portal Gradski biro (gradskibiro.rs).

Kako se navodi, „u predškolskim ustanovama grada Beograda se obezbedjuje ishrana za svu, uključujući i decu sa specifičnim potrebama u ishrani (alergije na mleko, jaja, meso, voće i povrće…). Izuzetak su samo deca obolela od celijakije (urodjena nepodnošljivost na gluten – belančevine iz žitarica) jer kod pripreme takvih obroka postoji veliki rizik od ukrštene kontaminacije namirnica glutenom“.

„Samo roditelji dece obolele od celijakije donose obroke za svoju decu“, navode u Sekretarijatu.

Roditelj A.M čije dete ima intoleranciju na gluten i alergiju na jaja, mleko, mlečne proizvode, soju i orašaste plodove, rekao je za Gradski biro da za dete koje ide u vrtić na Vračaru donosi svu hranu, osim voćne užine i salate.

Kako je naveo, čak ni kada su u pitanju jela u kojima nema nijedne od namirnica na koje je dete alergično ili intolerantno, u vrtiću ne ostavljaju mogućnost da dete jede pripremljenu hranu, već zahtevaju da se ručak donese.

Na pitanje da li roditelj po tom osnovu ima pravo na umanjenje cene, u Sekretarijatu su rekli da je Odlukom o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji Beograda, predvidjeno pravo na besplatan boravak u vrtiću za korisnike novčane socijalne pomoći, za decu bez roditeljskog staranja, za decu sa smetnjama u razvoju i za treće i svako naredno dete u porodici.

„Shodno navedenom, za sada, ne postoji pravni osnov za umanjenje, ali ćemo razmotriti mogućnost umanjenja cene vrtića za iznos koji se izdvaja za ishranu dece u okviru ekonomske cene“, naveli su nadležni.

Odredbom Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju propisano je da roditelj učestvuje u obezbedjvanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove čiji je osnivač Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u visini 20 odsto ekonomske cene po detetu

„Nakon donošenja novog republičkog Pravilnika o merilima za utvrdjvanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine, grad Beograd je utvrdio ekonomsku cenu, po kojoj učešće korisnika usluga u ekonomskoj ceni po detetu iznosi 20 odsto“, dodali su gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar