U trendu

Bez toksina u zgradi banke matičnih čelija

Zgrada prve državne banke matičnih ćelija, koja je u fazi gradnje, bezbedna je, izjavio je direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Radoje Simić.

Prva državna banka matičnih ćelija trebalo je da bude završena 2012. godine. Radovi na gradnji prekinuti su letos jer se sumnjalo na prisustvo otrovnih materija, nakon čega su radjene analize.

„Ne možemo da poredimo ovu zgradu sa onim takozvanim smrdljivim, zato što su prve analize pokazale da postoji kontaminacija, ali ne toliko kako u tim zgradama. I druga srećna okolnost je što je mala površina bila u betonu, oko 250 kvadrata. I treća, niko u njoj nije živeo“, rekao je Simić za RTS nakon analiza koje su pokazale da u njoj više nema toksina.

Simić je napomenuo da su sve analize, oko 300 uzoraka, koliko je uzeto, pokazale da toksina više nema.

„I ono malo što je bilo više nema“, rekao je Simić i dodao da je analize radio Institut Vinča.On je kazao da radovi nisu prekidani, ali da su bili malo usporeni.

„Četvrta faza kreće sada. Ono što znamo, nije dobijeno dovoljno za završetak pete faze“, rekao je  Simić i istakao da se nada da će se banka završiti za godinu ili dve, a da će sredstva biti obezbedjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.