U trendu

Bezbednosna situacija u regionu stabilna

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković i komandant Savezničke komande za operacije i Evropske komande Oružanih snaga NATO Filip Bridlav ocenili su danas u Beogradu da je bezbednosna situacija u regionu stabilna ali i da postoje odredjeni izazovi koji mogu dovesti do nestabilnosti.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Diković je tokom razgovora sa Bridlavom  ocenio da je saradnja VS i NATO-a u okviru Programa Partnerstvo za mir, kao i saradnja sa snagama misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji, izvanredna, kao i da je rezultirala relaksacijom vazdušne zone bezbednosti.

Govoreći o izazovima migracija, Diković i Bridlav su ocenili da se samo zajedničkim delovanjem mogu preduprediti svi dogadjaji koji mogu ugroziti bezbednost.

Prema rečima komandanta snaga NATO-a u Evropi, od kako se Srbija 2006. godine priključila Programu Partnerstvo za mir i Evroatlanskom savetu, NATO i Srbija su postepeno, ali konstantno, gradili saradnju i dijalog, kako na političkom, tako i na vojnom planu.

„Danas Srbija igra veoma važnu ulogu u izgradnji i održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u celoj Evropi i, zaista, srdačno pozdravljamo važne korake koje ste preduzeli kako bi izgradili odnose sa svojim balkanskim susedima“, kazao je Bridlav, dodajući da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

On je posebno istakao saradnju sa Centrom atomsko-biološko-hemijske odbrane VS, koji je dobio status partnerskog centra za obrazovanje i obuku 2013. godine, čime je otvorio svoje aktivnosti i za ostale saveznike i partnere, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Srbije.

„Tokom protekle godine, NATO i Srbija su se saglasili da prodube saradnju potpisivanjem Individualnog akcionog plana partnerstva, koji je pružio novu priliku za jačanje našeg dijaloga, medjusobnog razumevanja i saradnje“, ocenio je Bridlav dodajući da ta saradnja koristi i NATO-u i Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.