U trendu

Bivši policajci sa Kosova počeli štrajk glađu

Bivši radnici Ministarstva unutašnjih poslova Srbije sa Kosova i Metohije počeli su danas štrajk gladju u u prostorijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, izražavajući nezadovoljstvo učinkom radne grupe MUP-a, koja nije izradila pravni akt za regulisanje njihovih penzija.

„Pošto radna grupa nije sačinila verziju predloga zakona koji bi se uputio Vladi, a potom Skupštini na usvajanje, mi smo bili primorani da zamrznuti protest od pre mesec dana aktiviramo i na ovakav način izvršimo pritisak na radnu grupu da svoj zadatak obavi na valjan način i na obostrano zadovoljstvo“, rekao je jedan od bivših radnika MUP-a sa Kosova Goran Stojanović.

Koordinator radne grupa bivših radnika MUP-a sa Kosova i Metohije Rajko Šekularac istakao je na skupu „da su oni i dalje radnici MUP-a Srbije, jer im radno-pravni status nije rešen i definisan u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije“.

„Uredba na osnovu koje smo upućeni u te posebne penzije ili privremene nadoknade nalazi se pred Ustavnim sudom naše države i da je sreće davno je trebalo da se donese odluka i da se primoraju oni koji treba da rešene naš status da to urade u skladu sa Ustavom i zakonima“,  rekao je Šekularac i podsetio da su na poslednjem sastanku sa ministrom Stefanovićem, pre mesec dana, dobili uveravanja da je najveći broj njihovih zahteva prihvatljiv i da će se ubrzo rešiti.

„Tada nam je ministar Nebojša Stefanović dao reč da će nas u roku od tri dana obavestiti kada i kako može biti rešen deo zahteva koje MUP može da reši, a u narednih nekoliko dana da ćemo dobiti izjašnjenje drugih ministarstava po pitanju naših zahteva. Nažalost, do današnjeg dana nismo dobili ništa – rekao je Šekularac i dodao „da je u ovom trenutku, ovo jedini put da se neko probudi i kaže da smo u pravu“.

On je, kako je rekao, podsetio premijera Srbije da su i bivši radnici MUP-a sa Kosova gradjani Srbije i da ga čekaju da na delu pokaže, rešavanjem njihovih problema, da radi u interesu građana i države Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar