U trendu

Blagodatni oganj u Hramu svetog Save

Ispred Hrama svetog Save u Beogradu brojni vernici dočekali su oko 22.30 Blagodatni oganj, koji je danas prenet iz crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Jerusalimu, a povodom Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Blagodatni oganj je u Beograd donela delegacija Srpske pravoslavne crkve sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.

Svetosavski plato na Vračaru bio je ispunjen vernicima i obasjan svetlošću sveća, a dolazak blagodatnog ognja propraćen je zvukom crkvenih zvona.

Ispred Hrama Svetog Save se nalazila postrojena garda Vojske Srbije.

Plamen koji je prethodno dočekan na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ predat je u hramu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, pored kojeg je stajao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ognjem iz Jerusalima svečano su upaljeni svežnjevi od po 33 sveće koje su nosili vernici i koje simbolizuju godine Hristovog života. Nakon toga zapaljena su kandila u hramu.

„Silazak Blagodatnog ognja“ smatra se najvećim čudom u Svetoj zemlji i veruje se da se on javlja iz središta kamena na kojem je, po verovanju, ležalo telo Isusa Hrista u grobu nakon raspeća.

Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine.

Nakon ceremonije predavanja Svetog ognja i litije oko hrama, u ponoć će biti služena i arhijerejska Uskršnja liturgija, koju služi patrijarh Irinej.

U Sabornoj crkvi u Beogradu u nedelju u 9.00 liturgiju će služiti vladika toplički Arsenije, vikar patrijarha Irineja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.