U trendu

BNV: Vučić izjavom stavio Zukorlića iznad zakona

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) osudilo je danas izjave premijera Aleksandra Vučića o nelegalnom objektu bivšeg muftije Muamera Zukorlića u Novom Pazaru i optužilo ga da je tako člana svoje vladajuće koalicije javno stavio iznad zakona. 

U saopštenju BNV se navodi da je Vučić tako usmeno, preko medija, davao naloge pravosudnim organima i policiji da ne ruše taj objekat i time narušio vladavinu prava i sistem pravne države. 

„Davanjem usmenih instrukcija preko medija Vučić je još jednom potvrdio da u Srbiji ne funkcioniše nezavisno i slobodno pravosudje. BNV takodje izražava protest zbog činjenice da je Aleksandar Vučić člana svoje vladajuće koalicije takozvanog ‘muftiju Zukorlića’ javno stavio iznad zakona, čime je srušio princip jednakosti pred zakonom“, navodi se u saopštenju.

BNV smatra da je Vučić, na taj način, kao premijer pozvao na bezakonje i divlju gradnju, čime se, kako se navodi, „nastavlja urbicid u sredinama gde žive Bošnjaci“. 

Premijer Vučić ranije je izjavio da neće da ruši nelegalno izgradjenu imovinu u centru Novog Pazara bivšeg muftije i predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića, jer ne želi da rizikuje sukob sa 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao da izvede na ulice, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem.

„Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavetujete kako da to srušimo“, odgovorio je Vučić na pitanje zbog čega država ne reaguje na nelegalnu gradnju Zukorlića. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar