U trendu

Čeka se lista potreba škola za novim profesorima

Na listama (o tehnološkim viškovima) koje je objavilo Ministarstvo prosvete nalaze se nastavnici kojima nedostaju časovi ili su izgubili punu normu, a do 26. avgusta trebalo bi da budu objavljene liste na kojima će biti objavljene potrebe škola za novim profesorima, rekla je danas predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković.

„Tek kada ukrstimo te podatke, znaćemo koliko ljudi će ostati bez nekoliko ili svih časova“, rekla je agenciji Beta Jasna Janković.

U Beogradu je juče održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvete, rukovodilaca školskih uprava i predstavnika četiri reprezentativna sindikata u prosveti na kome je bilo reči o  Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2015/2016 godinu, listi tehnoloških viškova i potrebama škola.

„Objavljivanje lista (o tehnološkim viškovima) na sajtu Ministarstva prosvete jedan je od rezultata dogovora iz petomesečnog štrajka. Svojevremeno je USPRS to isto objavljivala na svoj sajtu, ali nam je zabranjeno zbog Zakona o čuvanju tajnosti podataka o ličnosti. Već nekoliko godina unazad mi nemamo prave informacije, a to praktično znači da nije bilo sistema kontrole direktora i onoga što su prosleđivali školskim upravama“, istakla je Jasna Janković.

Ona je ocenila da bez uvida u pravo stanje postoje mogućnosti za zloupotrebe.

„Direktori su čuvali radna mesta i primali radnike na određeno vreme, dok su mnogima nedostajali časovi. Sada imamo situaciju da hiljadama fale časovi, a petina zaposlenih radi na određeno vreme“, navela je Jasna Janković.

Prema njenim rečima, zadati rok je previše optimističan.

„Posao će potrajati sigurno mnogo duže. Kasno se počelo, tako da će školska godina započeti frustrirajuće za mnoge naše kolege. Sada svi treba da širom otvore oči jer će se nepravilnosti prijavljivati radnoj grupi u kojoj će biti i predstavnici sindikata. Dakle, po prvi put ćemo moći da kontrolišemo raspoređivanje tehnoloških viškova i nadamo se manjem broju nepravdi nego prethodnih godina“, kazala je Jasna Janković.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković ocenio je da objavljene liste tehnoloških viškova nisu transparentne i da su anonimne i da je to „korak unazad“ u odnosu na liste iz prošle godine.

„S obzirom da na listama nema imena i prezimena zaposlenih, otvorena je mogućnost zloupotreba od strane direktora škola, jer oni sada mogu na liste da stave koga hoće, a posebno radnike koji već rade na određeno vreme i kojima nikako ne bi smelo biti mesto na listama“, kazao je Brajković, a preneo SRPS.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, pomoćnik ministra Milovan Šuvakov je na jučerašnjem sastanku rekao da je školama upućen dopis da unose podatke u informacioni sistem o slobodnim radnim mestima, kako bi javnosti bila dostupna i lista slobodnih mesta, odnosno potreba škola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar