U trendu

Centar Beograda postaje pešačka zona

Radovi na zameni granitnih ploča u Knez Mihailovoj i Čika Ljubinoj počeli su jutros i trajaće tri sedmice, a ideja je da „te žile kucavice“ Beograda postanu uređenije i privlačnije za sugrađane i turiste koji dolaze u srpsku prestonicu, čiji će centar u narednih pet godina biti pretvoren u pešačku zonu.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će radovi na zameni granitnih ploča koštati oko 2,5 miliona dinara, a menja se u Knez Mihailovoj i Čika Ljubinoj.

„Te ulice su mesta gde dolazi najviše turista u Beogradu, uz Kalemegdan, i u njima se nalaze ploče koje su postavljene kada je rekonstruisana Knez Mihailova, a koje već desetak godina nisu u najboljem stanju, odnosno pomeraju se i prave problem građanima prilikom hodanja“, naveo je Vesić.

Kako je istakao, radovi su samo uvod u veći posao koji će se raditi tokom godine, a to je zatvaranje Zmaj Jovine do pošte, čime će biti sprečen ulaz automobila i kamiona u taj deo.

Istakao je i da će i ulica Vuka Karadžića u potpunosti biti pretvorena u pešačku zonu, a za saobraćaj će ove godine biti zatvoren i Obilićev venac do Zmaj Jovine.

„To je početak projekta pretvaranja centra grada u pešačku zonu, koji će trajati pet godina i u tom periodu ćemo kompletan centar između Zelenog venca, Braće Jugovića, Pariske, Tadeuša Košćuška i Trga Republike pretvoriti u pešačku zonu“, objasnio je gradski menadžer.

Sledeće godine kada se bude radila podzemna garaža na Studentskom trgu, dodao je, biće zatvorena i Vasina ulica. Navedene aktivnosti se, istakao je, rade ne samo da bi grad izgledao lepše, već i da bi bio privlačniji za turiste, s obzirom da je turizam najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, koji poseti više od 50 odsto turista koji dođu u Srbiju.

„Tim ljudima moramo da pokažemo lepše lice Beograda i zato sređujemo centar, naravno uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika“, zaključio je Vesić.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičcić naveo je da su navedeni radovi dokaz da gradska vlast misli o zahtevima građana i da predstavlja njihov servis.

„Neko će najverovatnije reći da su granitne ploče sitnice, ali time se niko nije bavio 30 godina i to je suština jer sitnice i čine život naših sugrađana“, rekao je Jovičić.

Kako je istakao, gradska vlast se bavi stvarima koje čine lepšim život građana, a to su infrastruktura, čišćenje grada, uklanjanje grafita… odnosno svega što će promeniti izgled Beograda i privući turiste.

Jovičić je istakao i da će nadležni i dalje biti na terenu sa sugrađanima i pokušati da što pre sprovedu u delo njihove zahteve.Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Nela Mićović navela je da su Knez Mihailova i Čika Ljubina najznačajnije ulice u gradu i da predstavljaju njegovu žilu kucavicu.

Ističući značaj obnove Knez Mihailove, kroz koju svakodnevno prolaze turisti, studenti koji su došli na studije i Beograđani, Mićović je navela da je Knez Mihailova postala simbol kontinuiteta razvoja prestonice.

„Svaka od fasada i objekata oko nas svedoče o istoriji grada“, rekla je Mićović i dodala da smo dužni da se trudimo da sačuvamo svaku fasadu i kamen Knez Mihailove ulice i da čuvamo svoju istoriju za buduća pokolenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar