U trendu

Čepurin: Rusija nije ravnodušna prema Srbiji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je predstojeća poseta šefa ruske diplomatije Srbiji Sergeja Lavrova deo redovnog dijaloga Beograda i Moskve, i potvrdio da će ruski premijer Dmitrij Medvedev takodje posetiti Beograd.

Čepurin je za Radio Beograd rekao da je Medvedev prihvatio poziv srpskog premijera Aleksandra Vučića, ali nije mogao da precizira datum te posete.

„Srbija za nas nije samo jedna od 200 zemalja sveta i mi nismo ravnodušni prema sudbini Srbije, mogu da kažem da stabilnost regiona za nas ima poseban značaj i Srbiju podržavamo po više pitanja kao što su pitanja Kosova i Republike Srpske“ rekao je Čepurin i dodao da su predsednik Rusije Vladimir Putin i Lavrov dobri poznavaoci prilika na Balkanu.

Čepurin je u emisiji „Sedmica“ Radio Beograda rekao da će se Lavrov u Beogradu sresti s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

„Rusija nema nameru da bilo kome drži lekcije, da dajemo ocene i namećemo vrednosti, srpski narod najbolje zna šta je za njega dobro“, rekao je Čepurin.

Čepurin je rekao da Rusija poštuje vojnu neutralnost Srbije i sa poštovanjem i razumevanjem se odnosi prema tome.

„Rusija se zalaže za mir i stabilnost na Balkanu i Rusiji se ne svidja politika koja ima za cilj da posvadja slovenske narode“.

Čepurin je rekao i da je NATO „u svom treutnom obliku rudiment prošlosti kada je Alijansa bila uprerena protiv Sovjetskog Saveza“ i da je sada je potrebno da se odnosi grade na novi način, „kako je to rekao Putin“.

„NATO je već stvar prošlosti i sada može da uhvati u svoju mrežu samo neku ‘sitnu ribu'“, rekao je Čepurin

Ruski ambasador je rekao da Rusija podržava tesne i prijateljske odnose sa Republikom Srpskom i njenim predsednikom.

„Po pitanju Crne Gore nisu mi jasni ciljevi vlasti da se sruši vekovno bratstvo dva naroda, da se potkopaju privredni odnosi sa Rusijom, da se pogorša vlastita bezbednost. To je neka patologija i po pitanju Crne Gore naveo bi rusku poslovicu koja kaže “pljuvati protiv vetra“, rekao je Čepurin.

Za Čepurina izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, Bugarskoj, Moldaviji kao i Bregzit pokazuju tendenciju promene i „fijasko“ starih elita, jer dolaze novi lideri.

Ruski ambasador je dodao da smatra i da Južni tok nije mrtav, a rekao je i da „Putinovi ‘migovi’ ne dolaze sa Sergejem Lavrovim“.

Čepurin je rekao da Rusija nema nikakve veze sa formiranjem Vlade u Srbiji ali i da u Vladi Srbije ne zna za antiruske ljude.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar