U trendu

Četvoro obolelih od groznice Zapadnog Nila

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ naveo je da su u Srbiji potvrdjena četiri slučaja obolelih od groznice Zapadnog Nila, uključujći i jedan smrtni ishod pacijenta (81).

Po aktuelnim podacima objavljenim na sajtu Instituta, u Južnobanatskom okrugu registrovane su dve obolele osobe, dok je po jedna osoba obolela u Beogradskom i Mačvanskom okrugu.

„Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrdjen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti – meningitis, encefalitis, meningoencefalitis, neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta“, piše na sajtu.

Analizom komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila, sprovedenom u periodu od 24. jula do 5. avgusta, dokazano je prisustvo virusa u komarcima u Beogradu na Julinom brdu i kod hale Pionir, u Novom Sadu u Račkoj ulici i Petrovaradinskoj tvrdjavi, kao i u Pančevu kod Starog Tamiša, u Nadelu, Omoljici, Starčevu i Voljovici.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje zastupljeno najviše u periodu najveće aktivnosti komaraca, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.