U trendu

Cilj Brisela integracija Srba u kosovski sistem

Politički analtičar iz Beograda Dušan Janjić izjavio je u utorak u Prištini da je cilj briselskog sporazuma bio integracija Srba, pogotovo onih sa severa Kosova, u kosovski sistem, te da je u etnički podeljenim društvina normalno postojanje „etnički pluranih institucija“.

„Važno je da uvidimo da postoji taj problem integracije Srba, ili potpune integracije u kosovski sistem, i jako je važno znati da to jeste intencija briselskog dijaloga. To sada mnogima u Srbiji ne odgovara i ne bi pre vremena to da izgovore. Nećemo puno rešiti ako se držimo imena, ali je važno da znamo ograničenja jednog i drugog“, kazao je on na okruglom stolu o Asocijaciji/Zajednici srpskih opština, koji je organizovao Institut za lokalnu samoupravu u Prištini.

On je dodao da se prilikom upotrebe reči „Zajednica“ jača beogradski, politički stav, a kada se upotrebljava reč „Asocijacija“, onda se više podupire prištinski stav.

„Za Beograd, možda Zajednica opština predstavlja političko obećanje koje mora da izvrši, a nije toliki teret kako se čini za stolom zbog javnosti u Srbiji“, dodao je on.

Janjić dodaje da je briselski dijalog doneo dosta rezultata, te da u Srbiji postoji politička volja da se nešto uradi i da paralelne institucije više ne funkcionišu, jer ni Srbija više ne može da održava „paralelizam institucija“ iz ekonomskih i budžetskih razloga.

Kosovska ministarka Edita Tahiri za dijalog sa Srbijom je rekla da se stav kosovske vlade zasniva na kosovskom Ustava i zakonima, kao i na samom briselskom sporazumu.

Ona je dodala da će neki od ciljeva Asocijacije biti promocija zajedničkih interesa opština članica ove asocijacije, pružanje pomoći i podrške opštinama u rešavanju lokalnih pitanja, pružanje pomoći u poboljšanju kapaciteta radi boljeg upravljanja. Međutim, naglasila je ona, Asocijacija neće moći donositi odluke u ime opština.

„Asocijacija ne može imati izvršna ovlašćenja zato što zakonima Kosova, Ustavom Kosova, u našem političkom sistemu postoje dva nivoa izvršne vlasti – centralni i lokalni nivo. Naš Zakon o lokalnoj samoupravi je jasan u tome da su izvršna ovlašćenja u opštinama ekskluzivno za opštine, i da se ona ne mogu se preneti na neki drugi nivo“, rekla je ona.

Dodala je i da neće biti posebnog zakona o Asocijaciji, već će se koristiti model koji već funkcioniše na Kosovu, čije su članice opštine sa albanskom većinom. Tahiri je naglasila da Asocijacija neće imati izvršni odbor, već će postojati odbor sa predsednikom i skupštinom asocijacije.

Ona je ocenila da Srbija se, neprestano nerealnim zahtevima, trudi da postigne nešto za svoju manjinsku zajednicu van Srbije, a što nije sama u stanju da pruži unutar Srbije.

Neke od preporuka Instituta za lokalnu samoupravu, kada se radi o Asocijaciji/Zajednici su da sedište ovog tela bude u Gračanici, s obzirom da najveći deo Srba živi južno od Ibra, da on ima svoj statut kojeg će usvojiti njegova skupština uz poštovanje svih etničkih zajednica koje žive u tim opštinama, da koriste simbole koji će poštovati sve etničke zajednice koje žive u opštinama, i da Skupštinu čine odbornici koje će izabrati Skupštine opština sa srpskom većinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.