U trendu

Cilj zakona je depolitizacija službenika

Cilj predloženog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave je profesionalizacija i depolitizacija službenika na lokalnom nivou, kazala je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog tog zakona istakla da se odgovorna, funkcionalna i efikasna uprava ne može obezbediti samo jednim zakonom, ali da je to prvi korak i da će uslediti propisi koji će doprinositi usavršavanju službenika i modernizaciji službi koje pružaju usluge gradjanima i upravljaju državnim resursima.

Kako je predloženo, novi propisi o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave primenjivaće se od 1. decembra 2016. godine.

Službenici će, kako je istakla Kori Udovički, biti jedini profesionalci u upravi na lokalnom novou, a postojaće i nameštenici i funkcioneri.

„Postojaće jasni kriterijumi za zapošljavanje službenika, njihovo napredovanje na osnovu rezultata rada i usavršavanja“, kazala je Kori Udovički i dodala da je predvidjen konkurs i za zapošljavanje službenika na položaju da bi se izabrali najbolji kandidati.

Biće forimiran i Savet za stručna usvršavanja zaposlenih na lokalu.

Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave predvidja uvodjenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Predložena rešenja uvode niz novina, medju kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu.Novina je i uvodjenje detaljnog uredjenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, pošto se trenutno samo delimično uredjuje konkursni postupak, a ocenjivanje je površno i retko se primenjuje.

Predlog zakona predvidja da upravom rukovode službenici na položaju i da u njoj rade službenici i nameštenici, odredjena radna mesta u autonomnim pokrajinama postaju položaji, a prvi put se otvara mogućnost postavljenja v.d. načelnika, koji trenutno ne postoji.

Novina je i unapredjen disciplinski postupak, koji znatno podiže i odgovornost službenika.Skupština Srbije danas je počela prolećno zasedanje, a na dnevnom redu sednice je 11 tačaka.

Poslanici će razmotrati i predlog autentičnog tumačenja odredbi nekoliko članova Zakona o privatizaciji, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Na dnevnom redu je razmotranje više predloga odluka o razrešenjima i prestancima funkcije u pravosudju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

Poslanici će razmatrati i predloge za izbor predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i prestanak funkcije člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.