U trendu

Čitaku: Retorika Srbije ne može da omete opredeljenje Kosova za dijalog i toleranciju

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je danas u Savetu bezbednosti UN da je na Kosovu postignut veliki napredak i da kampanje kao što je ona koju je Srbija vodila oko ulaska Kosova u UNESKO neće omesti opredeljenje Kosova za mir, dijalog i toleranciju u zemlji.

Govoreći kao predstavnica Kosova na sednici na kojoj je razmatran izveštaj Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, Čitaku je rekla da su od dolaska međunarodnih mirovnih snaga do sada postignuti izuzetni rezultati i da je Kosovo danas država koju je priznalo više od polovine zemalja članica UN. 

„Kosovo je slobodna, nezavisna i suverena država. Nikada nećemo razgovarati sa Srbijom o našem pravu da bude ravnopravni u međunarodnoj porodici i da budemo deo međunarodne zajednice. Kosovo je do sada učlanjeno u nekoliko organizacija i mi ćemo nastaviti proces učlanjenja, bez obzzira na prepreke”, rekla je Čitaku.

Ona je rekla da je neprihvatljivo poređenje Kosova sa organizacijom Islamska država.

„Iako je Kosovo uložilo mnogo napora u učlanjenje u UNESKO mi smo se suočili sa fašističkom kampanjom protiv Kosova i takva kampanja je u suprotnosti sa dijalogom (o stabilizaciji odnosa između dve zemlje). Zloupotreba Srpske pravoslavne crkve i njeno koriščenje u ovoj kampanji je neprihvatljivo. Protiv naše pozitivne kampanje značajni rukovodioci Srbije su koristili govore pune mržnje u odnosu na nas i rekli su da je Kosovo isto kao i neke terorističke organizacije“, rekla je kosovska ambasadorka.

Ona je dodala da takva retorika neće ometati dalji razvoj Kosova i njegovo učlanjenje u međunarodne organizacije, i da Kosovo o tome „neće pregovarati sa Srbijom“ niti će tražiti dozvolu.

Ona je navela i da je ministar financija Kosova Avdulah Hoti juče sprečen da ode na sever Kosovske Mitrovice, pošto su mu to onemogućile, kako je rekla, paralelne srpske strukture na severu, iako su i one bile tema dijaloga Beograda i Prištine.

„Znači Srbija još uvek nije rasformirala svoje paralelne strukture na Kosovu”, rekla je Čitaku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar