U trendu

Članice Saveta bezbednosti pozivaju Beograd i Prišinu da nastave politički dijalog

Savet bezbednosti UN pozvao je danas Beograd i Prištinu da nastave dijalog na političkom nivou, ocenivši da i dalje postoje brojni izazovi kada je u pitanju bezbednosna situacija na Kosovu.

Na sednici Saveta na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu Unmika, ambasador Rusije Vitalij Čurkin izjavio je da Priština nije ispunila ključan uslov o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i izrazio zabrinutost zbog sporazuma Kosova o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali i zbog kreiranja „Velike Albanije“, o čemu govore pojedini visoki zvaničnici.

Čurkin je ocenio da situacija u pokrajni ostaje nestabilna, kao i nivo sigurnosti, pominjući kao primer upotrebu molotovljevih koktela.

Upozorio je i na „agresiju koja se manifestuje i na novinare“, i na ljude koji se usude da se vrate na Kosovo, što, kako je rekao, vlasti ignorišu.

Ruski ambasador je pozvao na odgovornost za zaštitu kulturnog nasledja, dodajući da policija nije rešila pitanje bezbednosti i da su potrebne zakonske garancije.

Ukazao je na problem bezbednosti na Kosovu, organizovani kriminal, kao i da se Kosovo nalazi medju tri teritorije sa kojih se najveći broj ljudi bori na strani Islamske države.

Čurkin je dodao i da je potrebno „snažno prisustvo UN“ na Kosovu i da rezolucija 1244 SB UN ostaje na snazi, ocenivši da je neprihvatljivo da Priština tvrdi da je UNMIK insturment uticaja Rusije.

Predstavnica SAD Mišel Sizon navela je da je napredak u normalizaciji odnosa usporen i pozvala lidere Beograda i Prištine da sprovedu dogovore.

Prema njenim rečima, lideri Kosova moraju da saradjuju sa susedima, ali i da se suoče sa ekonomskim izazovima i unapredjenjem borbe protiv korupcije.

Mišel Sizon je ocenila da je UNMIK proteklih godina doprineo razvoju multietničkih i demokratskih institucija, i da je Misija UN na Kosovu u velikoj meri ispunila mandat.

SAD podržavaju Kosovo na putu da postane mirna, demokratska zemlja, rekla je ona i dodala da ako „Kosovo uspe“, da će „ceo region uspeti“. Izrazila je nadu da će Kosovo postati član UN i pozvala sve države članice da priznaju nezavisnost Kosova.

Predstavnica SAD je izrazila zabrinutost zbog nasilja na Kosovu, dodajući da „u demokratiji nema mesta za koriščenje suzavca“.

Ambasador Kine izrazio je nadu da će Srbija i Kosovo nastaviti dijalog na najvišem političkom nivou u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu.

Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije, rekao je kineski ambasador i dodao da treba naći prihvatljivo rešenje kroz dijalog i u okviru rezolucija Saveta UN.

Prema njegovoj oceni, trenutna situacija je generalno stabilna, ali postoje brojni izazovi i treba izbegavati aktivnosti koje mogu dalje zakomlikovati situaciju.

UNMIK, Euleks i Kfor treba da igraju aktivnu i konstruktivnu ulogu u pronalaženju rešenja za Kosovo, rekao je kineski ambasador.

Predstavnik Velike Britanije u UN izrazio je zabrinutost zbog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine i ocenio da je potrebna nova energija kako bi se postigla normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Britanski ambasador je pozvao na smanjenje sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i izveštaja o radu UNMIK-a u cilju boljeg i održivijeg izveštavanja UNMIK-a i kako bi Savet bezbednosti imao više vremena da se fokusira na druga, urgentnija pitanja.

Ocenivši da se nezavisnost i suverenitet Kosova i dalje dovodi u pitanje, britanski ambasador je rekao da je „potreban samo pogled na ovogodišnje Olimpijske igre da bi se video da je ta era završena“.

Rio de Žaneiro pokazao je da Kosovo nije samo takmičar na medjunarodnoj sceni, nego i da se nepovratno integriše u medjunarodnu zajednicu, rekao je britanski diplomata i podsetio da je Kosovo prvi put učestvovalo na Olimpijadi pod kosovskom zastavom i da je postalo članica Uefa i Fifa.

Ambasador Francuske je rekao da se briselski sporazumi moraju što pre primeniti, uključujući ključni element u dijalogu, formiranje ZSO, i pozvao na nastavak pregovora na visokom političkom niovu.

Ocenivši da je u prethodna tri meseca ostvaren odredjeni, ali nedovoljan napredak, francuski ambasador je osudio nasilje i govor mržnje u kosovskoj skupštini i izrazio zabrinutost zbog incidenata protiv pripadnika manjinskih zajednica i napada na versku i kulturnu baštinu.

Predstavnik Francuske je rekao da je učestvovanje Kosova na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, koje je krunisano zlatnom medaljom, simboličan korak u nastavku medjunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar