U trendu

Cvetićanin: Prilika da iskažemo interes za srpsku manjinu

Proces formiranja nove vlade u Zagrebu, prilika je da Srbija iskaže interes za zaštitu prava srpske manjine, ocenjuje Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka u Beogradu.

„Srbija treba da opredeljuje svoj nacionalni interes, a da se ne meša u ono što nije eksplicitno u vezi s njom, ali da prati sve što se dešava sa srpskom manjinom i njenim pravima u Hrvatskoj“, rekao je Cvetićanin za Tanjug.

Na pitanje koja bi opcija na vlasti više odgovarala srpskoj nacionalnoj manjini, Cvetićanin je istakao da se manjinska politika ne orijentiše ideološki prema levici ili desnici, već prema specifičnim zahtevima te manjinske politike:

“Zato manjinskim strankama uvek odgovara da budu u koaliciji sa, u tom momentu, najjačim partnerom, s onim koji će sastaviti vladu“, kaže Cvetićanin i objašnjava:

„U tom kontekstu imamo iskustvo da je Milorad Pupovac, odnosno njegova manjinska srpska grupacija, sarađivala još od Sanaderove vlade, vlade Jadranke Kosor, Zorana Milanovića… Verovatno neće biti opredeljujuće ko će sastaviti vladu, već šta će ponuduti za Srbe u Hrvatskoj”, rekao je Cvetićanin.

On je dodao da bi za odnose dve države bilo dobro kada bi Srbi u Hrvatskoj bili zbrinuti, tako da niko ne spori njihova građanska i ekonomska prava.

“To možemo očekivati i to je potpuno legitiman zahtev srpske manjine. Zato je veoma dobro što će srpska manjina imati predstavnike u Saboru i što će to biti predstavnici sa određenim iskustvom”, zaključio je Cvetićanin.

Kada je reč o tome ko će formirati budući hrvatsku vladu, Cvetićanin je istakao da su sve opcije otvorene i da su pred hrvatskim političarima veoma teški pregovori, bez obzira na to što je HDZ osvojio nominalnu većinu i što može da formira vladu sa Mostom.

Podsećajući da je pre nekoliko godina u Srbiji premijer postao Ivica Dačić, Cvetićanin je rekao da postoji mogućnost da SDP ponudi Boži Petrovu iz Mosta premijersku poziciju, i da ipak SDP dođe na vlast.

S druge strane, kako je dodao, može da se dogodi da Petrov zatraži suviše od HDZ-a i SDP-a, i da to dovede do velike koalicije dve najveće hrvatske stranke.

“Teški pregovori su pred hrvatskim političarima i mi u Srbiji treba da izrazimo opredeljenje da, kako god da se pregovori završe, to neće uticati loše na odnose dve države”, rekao je Cvetićanin.

On je dodao da je “lopta u nogama” HDZ-a, ali da je prvi udarac kod Bože Petrova i Mosta.

“Svašta je moguće u Hrvatskoj. Ona u ovom momentu možda ima španski sindrom. U Španiji je bilo teško da se formira vlada. Ovde imaju dve alternativne gruapcije – Most i Živi zid. Ako izbore u Hrvatskoj stavimo u širi kontekst Evrope, to najavljuje situaciju u Evropi da će sve teže biti formirati vladu izvan velikih koalicija”, rekao je Cvetićanin.

Prema njegovim rečima, trend u Evropi je da se u mejnstrim politiku mešaju nove partije, sa svežim idejama, i da je taj trend zahvatio i Hrvatsku.

“Nama je u interesu da se to reši kako se bilo kakva nestabilnost ne bi prenela iz reigona u Srbiju”, rekao je Cvetićanin.

Iz ishoda rezultata vanrednih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i srpski političari bi mogli da izvuku pouke, smatra Cvetićanin.

“Izbori su pokazali da nije dobro kada neko iz svog biračkog tela uđe u tuđe, kao što je to uradio Zoran Milanović. On je pokušao da iskorači u desno biračko telo, što mu se vratilo kao bumerang. Prvo se mora zadovoljiti sopstveno biračko telo, a sve više od toga je uspeh. Građani više glasaju za umerene, umivene, smirene lidere, nego za lidere koji previše pene, koji su skloni konfliktima”, zaključio je Cvetićanin.

Konstatuje i da su, sociološki posmatrano, problemi srpskog i hrvatskog društva identični, da su to problemi niskog životnog standada, ekonomije „koja šlajfuje“, kao i veliki broj građana koji je zabrinut za budućnost.

„Zato je najveći zadatak vlade i jedne i druge držve da rade na ekonomskoj situaciji, uz punu svest da Hrvatska i Srbija ne treba da budu posmatrani kao prijatelji ili neprijatelji, već kao države koje imaju svoje evidentne nacionalne interese“, rekao je Cvetićanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.