U trendu

Da li će nas kazne naterati da brinemo o svom zdravlju?

Za neodazivanje na takozvane nacionalne skrining preglede, koje država organizuje kako bi maligne bolesti bile otkrivene u ranom stadijumu, mogle bi da budu uvedene kazne. Takvo rešenje sadržano je u Predlogu izmena zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će se pred poslanicima naći tokom jeseni.

Po prvi put u našem zakonodavstvu predlaže se uvođenje sankcija za neodazivanje na skrining preglede: lice koje se ne odazove ni na treći poziv u okviru jednog ciklusa pozivanja, a ne opravda izostanak, gubi pravo da se, ukoliko do sledećeg ciklusa pozivanja oboli od bolesti za koju je pozvan na skrining pregled, leči na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Predlog ovakve mere motivisan je dosadašnjim slabim odzivima građana na programe za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva. Ipak, neki lekari veruju da se poseglo za prestrogom sankcijom. Dr Ana Jovićević, onkoepidemiolog sa Instituta za radiologiju i onkologiju, veruje da je za uspeh skrining programa od uvođenja kazni celishodnije podizanje svesti stanovništva o važnosti odazivanja na preglede kojima se rak otkriva u ranom stadijumu, kada su izgledi za pozitivan ishod veći, a lečenje manje košta.

Dr Verica Jovanović, šef Kancelarije za skrining, navodi da su značajne i potrebne sve mere koje povećavaju odaziv na skrining preglede jer će smanjiti umiranje od raka, a to uključuje i pomenute izmene. Ona podseća da su svi ovi pregledi bili i ostaće besplatni i da bi to svako trebalo iskoristiti.

Prof. dr Branko Stanimirović, ginekolog i prvi pobornik nacionalnog programa za rano otkrivanje malignih bolesti u ginekologiji, danas u penziji, ne slaže sa komentarima da je predviđena sankcija preterana i prestroga. On tvrdi da je predlagač zakona ostavio dovoljno prostora da se kazna izbegne – čak tri pozivanja.

(Olivera Popović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.