U trendu

Da li je Srbija spremna za borbu protiv terorista?

Pretnja od najveće pošasti savremenog sveta – terorizma danas je i u Srbiji realna.

Sve balkanske države, pa tako i naša zemlja suočavaju se sa porastom radikalizacije i jačanjem nasilnog ekstremizma koji može da vodi u terorizam.

Takođe, infiltracija terorista među migrante i povratak terorističkih boraca sa stranih ratišta – druge su opasnosti.

Na ove potencijalne rizike i pretnje od terorizma ukazano je u nacrtu strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Poseban akcenat u ovom dokumentu stavljen je na četiri oblasti – prevenciju i zaštitu, zatim uočavanje i otklanjanje pretnji od terorizma, krivično gonjenje terorista i odgovor sistema i konačno, suočavanje sa eventualnim posledicama terorističkog napada.

Usvajanje ove strategije i akcionog plana za sprečavanje i borbu protiv terorizma predviđeno je akcionim planom za poglavlje 24 – sloboda, bezbednost, pravda. Reč je o jednom od ključnih poglavlja za pristupanje Srbije EU.

U okviru ovog poglavlja, BIA je koordinator za potpoglavlje – borba protiv terorizma.

Kako za „Politiku” kažu u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), reč je o prvom strateškom dokumentu u ovoj oblasti u Srbiji”.

Tekst strategije i akcionog plana za njenu primenu prošli su javnu raspravu i trebalo bi, navode u BIA, da budu usvojeni do kraja ove godine.

(Danijela Vukosavljević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.