U trendu

Da li neko sprečava tužilastvo da otvori istragu o Savamali

Predsednik Beogradskog odbora DS Balša Božović izjavio je danas da je prošlo 43 dana od kada je predsednik vlade u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić označio vrh vlasti kao odgovorne za niz krivičnih dela u Hercegovačkoj ulici, ali da počinioci još nisu odgovarali ni krivično ni politički.

„Prošlo je 43 dana kako se više javno tužilastvo ne oglašava povodom ovih saznanja predsednika Vlade, a nema nikakve ni krivične ni političke odgovornosti za one koji su, prema rečima premijera, najpre počinili ova krivična dela, a zatim obmanjivali gradjane tvrdeći da o njima nemaju nikakvih saznanja“, naveo je Božović u saopštenju.

On je zapitao „kako je moguće da premijer zna ko je rušio u Savamali, a tužilastvo ne zna“.

„Da li tužilastvo ima saznanja koja ima premijer? Ukoliko ne, da li ga je pozvalo da im ta saznanja dostavi? Odnos vladajuće stranke prema političkoj odgovornosti Siniše Malog reći će o karakteru te stranke više nego bilo koji politički protivnik“, ocenio je Božović.

Prema njegovim rečima, krivična odgovornost ne sme biti stvar političke volje, već pitanje stabilnih institucija, vladavine prava, poštovanja zakona.

„Niko nema pravo da zbog nečije političke volje zakone baca pod noge. Zbog toga Više javno tužilastvo treba da savesnim, zakonitim i efikasnim radom i preduzimanjem zakonom propisanih mera spreči svaku opstrukciju, zataškavanje ili aboliciju odgovornih lica“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.