U trendu

Dačić i Ban Ki Mun u Njujorku razgovarali o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna dobio uveravanje da će Rezolucija 1244 i dalje biti glavna osnova politike UN prema problemu Kosova, saopštilo je danas MSP. 

„Generalni sekretar UN je još jednom potvrdio da će se misija Unmika na Kosmetu koju će od sada predvoditi njegov novi specijalni predstavnik (Zahir) Tanin, čvrsto držati Rezolucije 1244 i da će ona i dalje biti glavna osnova politike UN prema problemu Kosmeta“, rekao je Dačić.

„To je za nas veoma važno zato što smatramo da UN treba da se pridržavaju jedinog legalnog i važećeg dokumenta na Kosmetu i da je taj dokument statusno neutralan, rekao je Dačić i dodao da se shodno tome moraju sprečiti svi jednostrani potezi Prištine.

Dačić koji je u Njujorku juče učestvovao na sednici Saveta bebednosti UN o radu Unmika, rekao je da je sastanak sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom bio veoma dobar i da su razgovarali o raznim temama, od kojih je najvažnija Kosovo i Metohija.

„Razgovarali smo o zahtevu Kosova za članstvo u Unesku. On (Ki Mun) je ponovio da su UN odbile da dostave zahtev Kosova za njihovo članstvo Unesko i da UN ostaju dosledne rezoluciji 1244. Ja sam i njemu, kao i članicama SB predstavio tri argumenta koja mi smatramo ključnim po tom pitanju“, rekao je Dačić.

Prvi argument je, kako se navodi, da Kosmet po rezoluciji 1244 ne može da bude član specijalizovanih agencija odnosno organizacija u okviru UN-a, a drugi odnos koji prištinski organi imaju prema velikom kulturnom i verskom nasleđu Srba na Kosovu.

Dačić je kao argument protiv članstva Kosova u Unesko posebno ukazao na način na koji se Kosovo odnosi prema imovini Srpske pravoslavne crkve, i to ne samo u poslednjih 10, 15 godina, već tokom cele istorije, kao i na činjenicu da je više od 260 crkava i manastira uništeno u poslednjih 16 godina.

„Ukazao sam i na činjenicu da su četiri objekta pod zaštitom Uneska i da spadaju u svetsku kulturnu baštinu. Sam Unesko ih je uvrstio u kulturna nasleđa svetskog karaktera zbog opasnosti od predstavnika prištinskih organa koji sada žele da postanu članice Uneska“, rekao je ministar.

Kao treći argument protiv članstva Kosova u Unesko, Dačić je naveo da Kosovo svojim predlozima zakona planira da čitavu imovinu SPC proglasi imovinom tzv. Kosovske države.

„Zato smo mi jasno rekli da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da ćemo se svim sredstvima boriti protiv takve politike koja predstavlja kršenje rezolucije 1244 SB UN-a“, istakao je Dačić.

Dačić i Ban Ki Mun razgovarali su i o uspešnoj saradnji u okviru mirovnih operacija. Srbija je sedma u Evropi i prva u regionu po broju vojnika i policajaca koji učestvuju u mirovnim misijama UN-a.

Na sastanku je bilo reči i o pripremama za otvaranje kuće UN u Srbiji, gde će sve specijalizovane agencije UN, kao i o poseti generalnog sekretara UN Beogradu do kraja ove godine ili početkom naredne godine, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.