U trendu

Dačić: Kako možete da govorite o Kosovu kao državi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas na sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe, Zapadnobalkanske šestorke i njihovih suseda u regionu u Varšavi da Srbija nije deo zajedničke bezbednosne politike EU i da se nekad interesi ne poklapaju, ali da EU mora da poštuje svoje vlastite odluke i na sastancima poštuje statusnu neutralnost Kosova.

„Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Da li poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su zemlja, a mi nismo s tim saglasni. Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica? Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu. Kako možete da govorite o Kosovu kao državi“, kazao je Dačić u obraćanju ministrima i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini.

Dačić je upitao da li Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, kad to nisu učinile ni sve članice EU.

„Mi jesmo tolerantni, ali vi u EU treba da se pridržavate svojih odluka“, rekao je Dačić i dodao da se od Srbije traži pridruživanje odlukama EU u spoljnoj politici koja nisu u skladu s njenim nacionalnim interesima.

Dačić je upozorio da Srbija u procesu evrointegracija mora da se uhvati u koštac ne samo sa sveobuhvatnom reformom već i da dijalogom o normalizaciji odnosa s Prištinom čiji ishod utiče na ceo region.

On je dodao da evrointegracije ugrožava i politika uslovljavanja u kojoj „lestvica koja bi trebalo da stoji na svom mestu“, sve više postaje „pokretna meta, koja menja veličinu i oblik, te umanjuje sigurnost i veru u konačni rezultat – dostizanje članstva u EU“.

„Usled svega toga, naši gradjani se osnovano pitaju postoji li zaista istinska namera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi evropske porodice ili je beskonačno uslovljavanje i odlaganje otvaranja pojedinih poglavlja samo puka maska iza koje se krije nespremnost, ako ne i otvoreno protivljenje većine država članica daljem širenju Unije“, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da evrointegraciji ne pomaže to što se od zapadnog Balkana zahteva strateško strpljenje.

„Nama je potrebno da znamo šta EU očekuje i želi od nas. Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu“, rekao je Dačić.

Dačić je takodje zatražio podršku da Srbija, koja je odmakla u reformama celokupnog društva ali ima utisak da u evrointegracijama ne napreduje željenom dinamikom, jer je u dobroj meri uslovljena napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, otvori u decembu tri pregovaračka poglavlja kao zamajac evropskoj perspektivi.

Dačić učestvuje na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke, kao i Rumunije, Bugarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.