U trendu

Dačić: Konsenzus nije bio moguć u svim slučajevima

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras na kraju ministarskog saveta OEBS-a da je uloženo mnogo napora na sastanku da se postigne konsenzus po nizu pitanja, ali da u određenom broju slučajeva, to nije bilo moguće.

Dačić je rekao da je sastanak ipak protekao u dobroj atmosferi, konstruktivnoj i otvorenoj.

„Izražena je duboka zabrinutost zbog krize u i oko Ukrajine, koja je bila jedan od ključnih elemenata u razgovorima. Postoji zajednički interes da kao zajednica reagujemo na izazove terorizma i nasilnog ekstremizma koji duboko pogađaju celokupan prostor Evrope i  Bliskog istoka. Prepoznata je potreba za hitnim rešavanjem migracione i izbegličke krize, kao i njen značajan uticaj na niz država učesnica i Partnera za saradnju, s obzirom da OEBS može da odigra korisnu ulogu u reagovanju na krizu“, rekao je Dačič.  

On je rekao da se sve članice nisu složile oko uzroka krize u Ukrajini, ali da su izrazile podršku angažovanju OEBS-a u toj krizi.

Dačić je rekao da je istaknuto da se suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine moraju u potpunosti poštovati, a da je jedan broj država učesnica izneo stav da je kriza u Ukrajini nastala kršenjem principa sadržanih u Završnom aktu iz Helsinkija, posebno u vezi sa statusom Krima.

Ministri su se takođe založili za punu primenu sporazuma iz Minska i nesmetan i slobodan pristup posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, rekao je Dačić.

„Postignuta je široka saglasnost da učvršćivanje primirja u istočnoj Ukrajini i preduzimanje daljih koraka u pravcu postizanja trajnog političkog rešenja mora i dalje ostati najviši prioritet kako bi se izbegao dalji gubitak života i ljudska stradanja, a što bi predstavljalo osnovni uslov za napredak u prevazilaženju šire krize evropske bezbednosti“, rekao je Dačić.

Uprkos tome što države učesnice imaju različita viđenja o najboljim načinima za uključivanje u konstruktivni dijalog u cilju iznalaženja zajedničkih rešenja za ove izazove, značaj uključivanja u takvu debatu nije osporavan, a prilike za saradnju u zajedničkom suprotstavljanju ovim izazovima se moraju pronaći i podržati, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je poseban akcenat stavljen na borbu protiv terorizma, uključujući fenomen stranih boraca terorista, kao i na suprotstavljanje radikalizaciji i ekstremnom nasilju koji mogu da dovedu do terorizma.

Brojne države učesnice konstatovale su važnu ulogu civilnog društva i nezavisnih medija, koji pomažu u obezbeđivanju punog poštovanja ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava, kao i promovisanju dobrog upravljanja i razvijanju slobodnih i pluralističkih društava, rekao je Dačić.

„Želim Nemačkoj i Austriji sve najbolje u važnom zadatku koji će obavljati tokom naredne dve godine. Posebno, svom nasledniku na mestu predsedavajućeg OEBS-u, ministru spoljnih poslova Štajnmajeru, želim puno uspeha u narednoj godini“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.