U trendu

Dačić: Meksiko podržava integritet Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Kankunu da će Meksiko nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je posle razgovora sa šefom diplomatije Meksika Hoseom Antoniom Meadeom  rekao da je ostvaren cilj njegove posete Meksiku, da se učvrste odnosi sa zemljama koje imaju prijateljski stav prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, pet zemalja – Meksiko, Argentina, Trinidad i Tobago, Jamajka i Gvatemala, nastaviće da podržavaju politiku Srbije, odnosno neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

„Sličnu poziciju sam video i kod ministra spoljnih poslova Trinidada i Tobaga. Ovo je veoma značajno zato što je ta zemlja članica Izvršnog saveta Uneska, gde je moguće da zahtev Kosova (za prijem u tu agenciju UN), za koji mi smatramo da je suprotan principima međunarodnog prava, bude na dnevnom redu“, rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da su zemlje sa čijim je zvaničnicima danas razgovarao veoma čvrste u stavu kada je reč o teritorijalnom integritetu, ne samo zbog prijateljstva sa Srbijom i problema na svojim teritorijama, već zato što smatraju da međunarodno pravo treba da se bazira na principima, a ne na interesima i na sili.

On je dodao da je u Meksiku razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom i švajcarskim šefom diplomatije Didijeom Burkhalterom, kako je naveo, o onome što Luksemburg u ovom trenutku najviše interesuje, a to je problem migranata.

„Aselborn smatra da je to evropsko pitanje broj jedan i u tom smislu će najverovatnije početkom oktobra biti održana konferencija ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u Mađarskoj, sa ovim pitanjem na dnevnom redu, uz učešće zemalja koje pogađa kriza migranata i izbeglica“, kazao je Dačić u Meksiku.

Drugog dana zasedanja država potpisnica Ugovora o trgovini oružjem (ATT) u Kankunu, Dačić je rekao da Aselborn takođe smatra da Srbija do kraja ove godine treba da otvori prva pregovaračka poglavlja i dodao da očekuje da će predsedavajući Saveta ministara EU posetiti Srbiju u narednim mesecima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.