U trendu

Dačić: Nemam razloga da rušim Vučića

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider SPS Ivica Dačić rekao je da je premijera Aleksandra Vučića pozvao na razgovor kako bi pričali o budućoj saradnji, ističući da ne želi po svaku cenu da ostane u vlasti sa naprednjacima, već samo ako postoji zajednički strateški cilj.

On je rekao da ne smatra da su potrebni vanredni parlamentarni izbori u ovoj godini.

„Za svaku državu je dobro da ima redovne izborne cikluse. Nema razloga za održavanjem izbora jer bi Srbija izgubila korak. Kada se održavaju parlamentarni izbori uvek ima nekog praznog hoda, koliko god se govorilo da ga nema“, rekao je om.

Prema Dačićevim rečima, odluku o izborima doneće Vučić i SNS imajući u vidu da li je u tom trenutku stabilna situacija.

Dačić je odnose sa premijerom okarakterisao kao „dobre“, i ukazao da je reč o radnoj saradnji, te da nijedan potez nije vukao bez koordinacije sa šefom vlade.

Dačić kaže da „u prepucavanju“ socijalista i naprednjaka neće da učestvuje, kao i da je Branko Ružić tema njegovih razgovora sa Vučićem „samo kada dođe do incidentnih situacija“.

Prema njegovim rečima, takve stvari treba izbegavati, dodajući da bi mnogi voleli da vide kako SPS napušta SNS jer bi to izgledalo kao rušenje Vučića.

„Ako hoće da ga ruše neka ga ruše. Ja nemam razloga da ga rušim, jer mislim da smo do sada sve radili kako treba“, naglasio je Dačić.

Što se tiče Kosova, on je objasnio da Srbija ne deli stav sa SAD i nekim zemljama EU da ono treba da uđe u UN.

Kosovo je „čedo međunarodne zajednice“, pa bi negacija Prištine u međunarodnim institucijama od strane zapadnih zemalja, bila negacija sopstvene politike, smatra on, dodajući da je Srbija pred Uneskom pokazala da ne može sve silom.

On je ponovio da Srbija da neće podržati kandidata Hrvatske, Makedonije ili Crne Gore za mesto generalnog sekretara UN.

„Nemamo nameru da glasamo za nekoga ko će od prvog dana da uvodi Kosovo u UN. Kao što oni rade za sebe, moramo i mi da radimo za sebe. Nećemo da radimo protiv sopstvenih interesa“, poručio je Dačić.

On je najavio da će se Srbija u prvoj polovini ove godine odlučiti da li će istaći svog kandidata za mesto generalnog sekretara UN ili će podržati nekoga od već kandidovanih.

Govoreći o odnosima u regionu, Dačić je rekao da oni treba da budu racionalni i zasnovani na zajedničkim interesima.

„Mnogo više bih voleo da postoji trilaterala na relaciji Srbije, BiH i Hrvatske, umesto sa Turskom. Turska se predstavlja kao sponzor BiH,a ponaša se kao da smo deca i ne znamo šta treba da radimo“, kritikovao je šef srpske diplomatije.

Dačić je takođe izrazio uverenje da će sa Tomislavom Karamarkom iz HDZ bolje surađivati nego sa Zoranom Milanovićem.

„Karamarka dobro poznajem iz vremena kada smo bili ministri unutrašnjih poslova. Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao dovoljno smelosti. Za nas je dobro da te odnose dovedemo ne u fazu ljubavi, vec zajedničkog interesa“, objasnio je on.

Dačić je rekao i da je zaoštravanje odnosa zbog hrvatskih balističkih raketa nastalo zbog straha da bi one mogle biti upotrebljene protiv Srbije.

„Valjda smo ušli u eru razoružavanja, postoje razni sporazumi koje smo zajedno potpisali, a koji regulišu razoružanje. Kada se naoružavate znači da imate određene pretnje. Treba da radimo na regionu bez oružja“.

Dačić je dodao da Hrvatsku poštuje kao suseda, a „voli kao Papua Novu Gvineju“.

„To važi i za Crnu Goru i za Makedoniju. Pljunuo bih na sebe kada bih rekao da ste divni. Mi boljih nemamo kakvi god da smo, dajte da živimo zajedno“, zaključio je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.