U trendu

Dačić: O rezoluciji o Srebrenici – kompromis ili odustajanje

Vicepremijer Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se rezolucijom o Srebrenici ne zadovoljava pravda.

U Savet bezbednosti UN stigla je i četvrta varijanta nove rezolucije o Srebrenici, koju je inicirala Velika Britanija. Novi predlog rezolucije, na čije je prvobitne stavove reagovala Rusija kontrapredlogom čiji je deo uvršten u naknadne verzije, trebalo bi da stigne i do Vlade Srbije u narednih nekoliko sati.

Vicepremijer Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se poslednji poznati predlog rezolucije ne razlikuje mnogo od prethodnog teksta i naglasio da se, generalno rezolucijom uopšte, ne zadovoljava pravda za žrtve.

„Generalno gledano, to je nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin, i smatramo da se time ne zadovoljava pravda za sve žrtve“, rekao je Dačić i dodao da Vlada Srbije još nije zvanično oglasila o novom dokumentu.

On je kazao da se zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zasad nisu usaglasile oko teksta, i da postoji mogućnost četvrte rezolucije koja bi mogla da predstavlja kompromisno rešenje sa rezolucijom koju je podnela Rusija.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se različite strane dogovore ili da se glasa za obe rezolucije, a formalno-pravno mogu i da odustanu.

„Srbija nije faktor koji o tome odlučuje, mi nismo članica Saveta Evrope, nismo čak ni dobili poziv za učešće u sednici“, kazao je ministar i dodao da još uvek nije bilo razgovora u Vladi Srbije da li bi neko predstavljao Srbiju na sednici SE.

Dačić je potvrdio pisanje medija da se u trećoj verzija rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje taj genocid, ali priznaje da je u tom mestu i okolini, kao i u celoj Bosni i Hercegovini, bilo nevinih žrtava na svim stranama.

U dokumentu se priznaje da je na svim stranama rata bilo žrtava seksualnog nasilja, a izostavljena je prethodna tvrdnja o „desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka“, žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu.

Upitan kada će biti nastavak pregovora sa Prištinom, Dačić je odgovorio da ne zna, ali da pauza „neće biti duga“.

(Beta/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.