U trendu

Dačić optužio Maju Kocijančič za dvostruke standarde

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je izjava portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maje Kocijančič o pravima Albanaca u Srbiji još jedan dokaz o postojanju dvostrukih standarda.

„Samo pre mesec dana Tove Ernst iz medijske službe Evropske komisije na pitanje o zabrani upotrebe ćirilice u Vukovaru je izjavila da EU nema nadležnost u pogledu manjina, i da ta nadležnost pripada državama članicama koje donose odluke o manjinama. A juče Kocijančičeva izjavljuje da je Srbija dužna da se prema albanskoj nacionalnoj manjini ophodi u skladu sa evropskim standardima i konvencijama. Pa kako je moguće da za Srbiju i Hrvatsku postoje dva kriterijuma?“, upitao je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je ocenio da su prava nacionalnih manjina univerzalna kategorija i da ne treba da važe samo za Srbiju.

„Tako je i moguće da se opravdava formiranje takozvane Zajednice albanskih opština, nelegalnog i nelegitimnog tela, jer u dve od te tri opštine albanski odbornici nisu u većini, a da EU ćuti nad zabranom ćirilice i javnim povampirenjem fašizma i ustaštva u Hrvatskoj“, dodao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je dodao da će Maja Kocijančič imati moralno pravo da deli lekcije Srbiji tek kada kaže koju reč o problemima Srba u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.