U trendu

Dačić se nada stišavanju 'vatre' u odnosima s Hrvatskom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas nadu da će u odnosima Srbije i Hrvatske doći do „stišavanja baražne vatre“ i da će dve zemlje „pronaći način za racionalnu saradnju“.

Dačić je za televiziju N1 ocenio da nije dobro da Hrvatska blokira Srbiju i da to ne nailazi na dobar odjek u EU.

Komentarišući hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, Dačić je podsetio da je hrvatski Sabor doneo odluku da bilateralni problemi neće kočiti proces evrointegracija i da je sadašnja odluka suprotna onome što se ranije govorilo.

„Ne treba da se ponašamo kao da ne želimo dobro jedni drugima. Dobro je da su premijer Vučić i hrvatska predsednica razgovarali i nadam se da će doći do stišavanja baražne vatre“, dodao je.

Dačić je rekao da se Srbija zalaže za saradnju i da se s hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem u Amsterdamu dogovorio o redovnim sastancima predstavnika dva ministarstvava nakon izbora u Srbiji.

„Mi želimo da o svemu diskutujemo ali sigurno nećemo da trpimo poniženja i ucene… Ne bi trebalo da se podiže atmosfera. Trebalo bi da se prekine sa tim i da nadjemo razlog za racionalnu saradnju“, rekao je Dačić.

Govoreći o teritorijalnom razgraničenju, Dačić je rekao da se o tom pitanju razgovara veći niz godina, da postoje radne grupe koje se bave tim pitanjem ali da se one nisu sastale godinama.

Na pitanje da li postoje tajne optužnice protiv hrvatskih državljana, Dačić je rekao da sigurno postoje i optužnice protiv srpskih gradjana.

„To je tema o kojoj se raspravljalo kad je (Boris) Tadić bio predsednik. Trebalo bi da sednu naši pravosudni i tužilački organi i pogledaju ta pitanja… Treba naći način da se stvari razjasne“, rekao je Dačić izrazivši nadu da će hrvatska vlada „imati dovoljno hrabrosti da prihvati pruženu ruku Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar