U trendu

Dačić se sastao sa tužiocem suda za OVK Švendimenom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na sastanku sa glavnim tužiocem Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova Dejvidom Švendimenom da smatra da je formiranje te institucije vid zadovoljenja zahteva Srbije da se ravnopravno istražuju zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Švendimen je rekao da će biti odgovoran da dosadašnji period rada na istragama, koji traje duže od četiri godine, pretoči u konkretne optužnice i završi posao i dodao da veruje da žrtve i preživeli treba da dobiju zadovoljenje i da se sa njima postupa sa poštovanjem.

On je dodao da očekuje i podršku za otvaranje Kancelarije specijalnog tužioca u Beogradu i pristup odgovarajućim dokumentima i svedocima.

Dačić je, kako se navodi u saoštenju, obećao logističku i pravnu podršku Tužilaštvu, uz očekivanje da će operativni deo procesa početi što pre.       

Razgovoru je prisustvovao i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Specijalno tužilaštvo će istraživati navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji su počinjeni od 1998. godine do kraja 2000. godine na Kosovu i Metohiji i na koje upućuje izveštaj Dika Martija upućen Savetu Evrope iz 2011. godine.

Kancelarija specijalnog tužilaštva na čijem čelu se nalazi Švendimen je osnovana 1. septembra 2016. godine, sa sedištem u Hagu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.