U trendu

Dačić: Srbija neće graditi zid zbog migranata

Ne verujem da će Srbija doneti odluku da u nekom trenutku, poput Mađarske, izgradi zid na granici sa Makedonijom kako bi sprečila ulazak izbeglica i migranata u našu zemlju, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić.

On je u intervjuu za današnji list „Danas“ rekao da će priliv izbeglica iz zemalja sa Bliskog istoka koji prolaze kroz Srbiju biti preusmeren na Hrvatsku i Bugarsku.

Prema njegovim rečima, ukoliko i tu bude problema, s obzirom na to da ni Bugarska ni Hrvatska nisu članice šengen zone, posledično se očekuje smanjenje broja izbeglica i u Srbiji.

Upitan na koji način će se Srbija ophoditi i kakve mere preduzeti, ukoliko zbog zida na mađarskoj granici dođe do dužeg zadržavanja izbeglica i migranata, koji preko Srbije pokušavaju da stignu u države-članice Evropske unije, Dačić kaže do dužeg zadržavanja neće doći.

„Ići će preko Hrvatske i Bugarske“, ponovio je šef srpske diplomatije.

Dačić kaže da migranti znaju kuda mogu da idu i da prođu da bi stigli do željenog odredišta.

„To posledično znači da Srbija neće morati da gradi kampove za azilante, jer se ne očekuje povećanje njihovog broja kada konačno bude zatvorena granica sa Mađarskom“, dodao je ministar Dačić.

Upitan šta će se dogoditi ako i Hrvatska u nekom trenutku donese odluku da izgradi zid na granici sa Srbijom, sagovornik „Danasa“ ističe da se u tom slučaju očekuje da migranti ne dolaze u Srbiju, odnosno da je zaobiđu na svom putu ka državama članicama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.