U trendu

Dačić: Ukidanje presude Glavašu pokazuje politiku Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da odluka hrvatskog Vrhovnog suda o ukidanju presude Branimiru Glavašu koji je bio osudjen za ratni zločin nad srpskim civilima „pokazuje jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata“.

„Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i gradjanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota“, navodi se u saopštenju.

Vrhovni sud Hrvatske saopštio je danas da je poništio prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osudjen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991.

U obrazloženju presude objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osudjenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u celosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo sudjenje.

Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka, medju ostalih i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vreme kada su zločini počinjeni nije bila u medjunarodnom oružanom sukobu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar